Svensken hotas av dödsstraff: ”Älskar Ukraina”

Uppdaterad 2022-08-18 | Publicerad 2022-08-16

Den separatistiska Donetsk-republiken hävdar att svensken agerade som legosoldat. Måndag 15 augusti inleddes rättegången mot svensken, som hotas av dödsstraff sedan han tillfångatagits i ukrainska Mariupol.

En svensk man som stridit i Ukraina hotas av dödsstraff i Donetsk.

I går förklarade han inför rätten varför han tjänstgjorde i den ukrainska armén.

– Jag träffade en kvinna och bestämde mig för att börja ett nytt liv i Ukraina, uppgav svensken.

Följ ämnen
Ukraina

Svensken tillfångatogs vid stålverket Azovstal i ukrainska Mariupol. Den 15 augusti började rättegången i Högsta Domstolen i Donetsk. Svensken står åtalad för att ha varit legosoldat, ett brott som kan ge dödsstraff i den separatistiska Donetsk-republiken.

Den ryska tidningen Argumenty i Fakty var på plats och skildrar i ett rättegångsreferat hur ”en ståtlig man med skandinaviskt yttre som mer liknar en dataprogrammerare än en soldat” svarade på rättens frågor.

– Jag älskar helt enkelt Ukraina, sade svensken.

Svensken uppgav att han kom till Ukraina första gången 2015, tyckte om landet och reste dit flera gånger. Till slut bestämde han sig för att stanna, och sommaren 2021 utvandrade han från Sverige till Ukraina, enligt den ryska sajten Lenta.

– Jag träffade en kvinna och bestämde mig för att börja ett nytt liv i Ukraina. Jag tycker mycket om det här landet, och jag bestämde mig för att stanna. Jag visste att det pågick en väpnad konflikt i landet, men i min umgängeskrets pratade vi inte mycket om det, och det var ointressant för mig, sade svensken inför domstolen enligt Argumenty i Fakty.

Köpte ukrainskt pass och mutade till sig körkort

Domaren läste upp en inlaga om att svensken vände sig till en advokat i december 2021 med begäran om hjälp för att få ukrainskt medborgarskap, uppger sajten Lenta.

Den 23 februari 2022 fick han ett ukrainskt pass, vilket ska ha kostat honom 700 dollar. Han mutade också till sig ett ukrainskt körkort, uppger den ryska tidningen Moskovskij Komsomolets.

I februari 2022 anslöt svensken sig till Ukrainas 36:e marinbrigad, som tillsammans med Azov-kompaniet skyddade Mariupol.

– Efter att jag hade trätt i tjänst fick jag ett automatgevär, men ingen undervisning i att skjuta. Jag var med mitt förband på olika platser, till att börja med nära Mariupol, och sedan i själva staden. I min tjänstgöring ingick bara att vakta förbandet och att observera fiendens rörelser. I april, när staden var praktiskt taget helt ockuperad av motståndaren, tog vi oss till Azovstals territorium, där vi gömde oss tills vi lät oss tillfångatas, sade svensken inför rätten enligt Argumenty i Fakty.

Svensken hade lärt sig att skjuta ”för 20 år sedan i Estland”, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

– AK-47 var det enda vapen jag sköt med i Estland, sade han inför domstolen.

Svensken uppgav att han skrev kontrakt om tjänstgöring i den ukrainska marinbrigaden i februari och att han skulle få omkring 15 000 hryvna – cirka 400 dollar – i månaden.

Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Bild från ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.

”Ukrainsk medborgare - inte legosoldat”

Svensken underströk att han inte är skyldig till anklagelserna. Han anser sig inte vara någon legosoldat, eftersom han har ukrainskt medborgarskap. När han tillfångatogs hade han dessutom fortfarande inte fått någon lön, sade han inför rätten.

Förutom svensken stod fyra andra soldater – en från Kroatien och tre från Storbritannien – inför rätta I Donetsk under måndagen. Rättegången fortsätter i oktober.

Svenska utrikesdepartementet följer rättegången:

”Vi noterar uppgifter om att den svenske medborgaren ska ställas inför rätta i Donetsk på måndag den 15 augusti. Vi arbetar aktivt med detta fall och följer upp de uppgifter som finns tillsammans med våra ambassader i Kiev och Moskva. Rådande omständigheter i Ukraina försvårar detta arbete”, skrev utrikesdepartementets presstjänst till TT i förra veckan med anledning av rättegången.