Efter skyfallen – risk för nya översvämningar i Gävle

”Fortfarande många vi inte kunnat hjälpa”

Publicerad 2021-08-19

Det har slutat regna. Men hus, trädgårdar och vägar är fortfarande vattenfyllda på många platser i Gävle.

Risken för nya översvämningar är överhängande och nu skickar MSB skyddsbarriärer och pumpar till området.

– Marken är mättad och tål inte mycket mer vatten nu, säger Stefan Pöllä, inre befäl på räddningstjänsten.

Det regn som föll över Gävle natten mellan onsdag och torsdag var det värsta på 20 år och ledde till stora översvämningar i staden.

Flera gator förvandlades till mindre vattendrag, människor sågs vada fram genom bostadsområden och vägar och husgrunder gav vika.

Många Gävlebor fick se sina hus, källare och tomter fyllas med vatten.

– Det är inte kul, allt här nere är förstört. Det är otroligt tragiskt, inte bara för mig utan också för min lillebror och mina föräldrar, sa Tobias Åström, vars familj drabbats av en översvämmad källare, till Aftonbladets reporter på plats.

Villaområdet Hemlingby i Gävle.

Under torsdagsmorgonen är läget något lugnare.

– Läget har inte förvärrats. Men vi har fortfarande mycket jobb med att pumpa ut källare det är många som vi inte har kunnat hjälpa än, säger Stefan Pöllä, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Risk för nya översvämningar

Men risken för nya översvämningar är inte över. Stora vattenflöden längre inåt landet kan ställa till med nya problem.

– Vi tittar på vattennivåer i vattendrag och vilka vattenflöden som kommer att nå Gävle och kusten de närmsta dagarna. Marken är mättad och tål inte så mycket mer vatten nu, säger Stefan Pöllä.

MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap reds anm) skickar nu skyddsbarriärer som räddningstjänsten ska sätta upp i riskområden.

– Vi kommer att behöva skyddsbarriärer i Gävleområdet så att vi kan styra vattenmassorna så de inte drabbar bostadshus och orsakar översvämningar, säger Stefan Pöllä.

600 larm till räddningstjänst

Totalt har man fått in 600 larm från privatpersoner om överfyllda hus och källare. Räddningstjänsten har fördubblat sin styrka tillfälligt, från 11 till 21 brandmän.

Men räddningsarbetet är svårt och stundtals hopplöst.

– På vissa platser där vi har varit och pumpat ut vatten från källare har vattnet runnit tillbaka igen efter en stund, säger Stefan Pöllä.

På morgonen har kommunens skolor kunnat öppna, men all stadstrafik och delar av de regionala bussarna fortfarande inställda. Det finns i nuläget ingen prognos för när den kan normala tidstabellen kan vara igång igen.

”Tål inte mer vatten nu”

Igår avrådde polisen människor från att ge sig ut på vägar efter att flera vägar rasat, en sådan generell avrådan har man inte idag, enligt Magnus Klarin Jansson, presstalesperson på polisen i region Mitt.

Men flera vägar är fortfarande avstängda, bland annat är E16 avstängd på två ställen mellan Hofors och Tegelbruket (båda riktningar) och trafikplats Forsbacka och Nybo.

Igår kväll riskerade tre dammar i Ockelbo och Ovanåker att rasa och orsaka nya översvämningar. Enligt Stefan Pöllä är det i nuläget ingen akut risk, men räddningstjänsten ska åka ut och kontrollera dem igen nu på förmiddagen.

DAILY Hur ska vi förbereda oss för extremväder?

Aftonbladet Daily med Maja Magnusson från Preppa Tillsammans Skarpnäck.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln