Nyheter

Ihjälskjutning av journalist tas till Haag

Av: 

TT

En väggmålning i staden Gaza hyllar journalisten Shireen Abu Akleh, som sköts ihjäl på Västbanken. Arkivbild.
En väggmålning i staden Gaza hyllar journalisten Shireen Abu Akleh, som sköts ihjäl på Västbanken. Arkivbild.

NYHETER

Nyhetsjätten Al Jazeera kommer att ta vidare ihjälskjutningen av en av dess journalister på Västbanken till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

51-åriga Shireen Abu Akleh sköts ihjäl den 11 maj medan hon rapporterade om en räd som israeliska soldater genomförde på ockuperade Västbanken.

Al Jazeera anser, liksom de palestinska myndigheterna, att en israelisk soldat sköt ihjäl henne med avsikt. Det Qatar-baserade bolaget låter ett arbetslag med internationella jurister söka prövning hos ICC.

I inlagan kommer man även att lyfta den israeliska bombningen av Al Jazeeras redaktionslokaler i Gaza förra året, samt ”återkommande uppvigling och attacker mot dess journalister som verkar i ockuperade palestinska områden”.

Israel är inte medlem av ICC och står inte under domstolens jurisdiktion. Där drivs sedan tidigare en utredning gällande israeliska krigsbrott, vilket Israel har avfärdat som en politisk process.

Dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh har inte utretts av en oberoende part. Nyhetsbyrån AP:s rekonstruktion av händelsen ger dock stöd till påståendet att en israelisk soldat avlossade den dödande kulan. Vittnen och andra journalister på plats stödjer det också.

Israels militär beskriver det som en ren och skär lögn att en soldat sköt ihjäl journalisten medvetet och gör gällande att endast ett vapentest kan avgöra var kulan kom ifrån.

Ytterligare en journalist skadades vid ihjälskjutningen.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: