11-åring om skräcken – smetade in sig i blod

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2022-05-28

19 barn och två vuxna dödades i skolmassakern i Uvalde tidigare i veckan.

En 11-årig flicka berättar för CNN hur hon smetade in sig med en dödad klasskamrats blod för att gömma sig för skolskytten i Uvalde.

Flickan befann sig i ett av klassrummen som skytten tog sig in i och bevittnade hur hennes lärare och flera klasskamrater sköts ihjäl. Själv fick hon splitterskador.

Flickan har beskrivit för CNN-journalisten Nora Neus hur hon såg sina två lärare och flera klasskamrater skjutas ihjäl.

– Hon berättar att han (skytten) sade godnatt innan han sköt den första läraren, säger Nora Neus.

Gärningsmannen gick sedan vidare till ett angränsande klassrum och flickan berättar att hon hörde barnskrik och skottlossning därifrån.

– Och sedan säger hon att hon hörde musik, att det lät som att skytten satte på den. Hon beskriver det som sorglig musik, säger Neus.

Ringde larmtjänsten

Totalt 19 barn och två vuxna dödades av den beväpnade 18-åringen inne i skolan i Uvalde, Texas i tisdags. Skytten dödades in sin tur av polisen.

Flickan berättar att hon var rädd att skytten skulle komma tillbaka till klassrummet där hon var. Därför ska hon ha tagit blod från en dödad klasskamrat och smetat in sig med för att lura skytten att hon var död om han återvände.

11-åringen berättar vidare att hon och en vän lyckades få tag på en av de dödade lärarnas telefoner och ringde larmtjänsten.

– Hon berättar att hon om och om igen hade sagt ”snälla kom, vi är illa ute” till larmcentralen, säger Neus.

Hoppas på förändring

Flickan klarade sig, men skadades av splitter på ryggen och i bakhuvudet. Hon är dock svårt traumatiserad och ville bara prata med en kvinnlig journalist då händelsen har gjort henne rädd för män. Enligt CNN ville hon dock berätta om skräcken inne i klassrummet.

– Hon sade att hon vill hjälpa till så att ingen annan behöver uppleva det som hon har varit igenom. Att om hon ger en intervju så får folk veta hur det verkligen är att vara med om en skolskjutning och att det kanske kan leda till någon slags förändring, säger Nora Neus.