”Det såg ut som ett stort slagsmål”

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: PONTUS ORRE
Niina Viljakainen, 40, och Sari Suhonen, 33, sätter ned ljus vid platsen där tre personer sköts till döds natten till söndagen.

IMATRA. En 23-årig man misstänks ha mördat tre kvinnor på öppen gata i finska Imatra.

Många blev vittnen till dödsskjutningen – men ännu vet ingen varför han gjorde det.

– Det såg ut som ett stort slagsmål, men sedan fick jag höra… det var fruktansvärt, säger Hasan Saegsal på den lokala pizzerian.

Flaggorna vajar på halv stång i Imatra efter trippelmordet. I morgon är det Finlands självständighetsdag och i dag skulle hundratals sjätteklassare gå på självständighetsfest – men nu är den inställd.

Vid minnesplatsen utanför restaurangen Vuoksenvahti börjar ljusen brinna ut och den töande snön gör att blodspåren från skjutningen syns.

Men fortfarande vet ingen varför gärningsmannen gjorde det.

– Det är en av huvudfrågorna, säger kriminalkommissarie Ari Järveläinen till Yle.

Allt blev kaos

Vuoksenvahti ligger mitt på gågatan i Imatra. På lördagskvällen var det mycket folk ute, restaurangen hade öppet som vanligt, vid hotellet på andra sidan gatan hölls en julfest och bredvid restaurangen på den lokala pizzerian hade man precis börjat förbereda för kvällsruschen.

Hasan Saegsal, 33, skulle bara snabbt ta bilen för att tanka innan arbetskvällen började på riktigt, men när han kom tillbaka var allt kaos.

– Jag såg massa människor utanför restaurangen och jag trodde att det var ett slagsmål.

Hasan Saegsal, 33 och Geronimo Jamir, 43, är ledsna för det som hände. De jobbar på en pizzeria i bara några meter från mordplatsen.
Foto: PONTUS ORRE
Hasan Saegsal, 33 och Geronimo Jamir, 43, är ledsna för det som hände. De jobbar på en pizzeria i bara några meter från mordplatsen.

Han beskriver hur han gick dit utan att fatta något, men att han tvingades vända.

Efter en stund märkte han att färre gäster än vanligt kom till restaurangen och då möttes han av beskedet om vad som hänt.

”Fruktansvärt”

– Jag stängde av musiken och var helt chockad. Det var fruktansvärt, säger Hassan med en tom blick ut mot gatan.

– De få kunder som kommit var kalla, ledsna. Det gick så fort, säger han.

Den misstänkte gärningsmannen har enligt Hassan varit på pizzerian flera gånger. Personalen beskriver honom som tystlåten och att han ofta brukade vara där med sin pappa.

– Han pratar väldigt lite och jag skulle säga att han är konstig. Det har varit svårt att avgöra om han skämtat eller om han är seriös, säger Geronimo Jamir, 43, som också jobbar på pizzerian.

Men mer än så vet han inte.

Tänder ljus

Utanför pizzerian, vid minnesplatsen för offren, står Niina Viljakainen, 40, och hennes kollega Sari Suhonen, 33. De tänder ett ljus för kvinnorna som de mycket väl visste vilka de var, även om de inte kände dem personligen.

Journalisterna och stadsfullmäktiges ordförande, Tiina Wilén-Jäppinen, beskrivs som lokala profiler.

Foto: PONTUS ORRE
Finska flaggan på halv stång utanför kommunhuset.

– Tiina var en mycket positiv person med en massa energi. Hon engagerade sig mycket med barnen i Imatra, säger Sari Suhonen och tillägger att Tina Wilén-Jäppinen skulle ha varit en av värdarna för barnens självständighetsfest i dag.

– Jag har själv små barn och har börjat fundera på om det verkligen är tryggt här. Jag är inte rädd för att gå ut, men det här visar att det kan hända överallt – till och med här, säger hon.

Publicerad: