Vårdpersonalen vid frontlinjen: ”Hur länge kommer vi orka?”

Uppdaterad 2020-12-10 | Publicerad 2020-12-09

I våras beskrev landets vårdpersonal kampen mot coronaviruset som ett krig.

Nu är de där igen, samtidigt som många lever som vanligt utanför intensivvårdavdelningens väggar.

– Det finns ingen respekt för det här viruset, det är jobbigt att se, säger undersköterskan Catrin Henricsson.

Under flera veckor i våras besökte Aftonbladets Andreas Bardell akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar på sjukhus runt om i landet.

Med skyddsmasker och skyddsutrustning som lämnade djupa sår under långa arbetspass, kämpade vårdpersonalen i månader mot det nya coronaviruset. Sedan kom sommaren, och ljuset, och antalet iva-fall minskade, tills många intensivvårdsavdelningar var tomma på covidpatienter.
En bit in på hösten kom den andra vågen, och sedan några veckor tillbaka kämpar vårdpersonalen åter med att vårda patienter som insjuknat i covid-19.

Catrin Henricsson, 28.

”Många har blivit deprimerade”

Catrin Henricsson, 28, undersköterska på Södersjukhusets iva-avdelning i Stockholm säger att många bland vårdpersonalen nu upplever symtom som liknar posttraumatiskt stressyndrom.

– Det är tufft, många av oss känner mycket stress och har mått dåligt från i våras. Många har blivit deprimerade. Det sitter kvar fortfarande. Passen blir mycket tunga och jobbiga, för man får flashbacks från våren, säger Catrin.

Catrin säger att hon och många av hennes kollegor ofta frågar sig hur länge till de kommer orka jobba, i takt med att antalet covidpatienter som läggs in på iva-avdelningar i Stockholm återigen ökar.

– Man tänker mycket på hur andra människor beter sig i samhället. Att människor inte bryr sig, att det är mycket folk som rör sig ute. Det finns ingen respekt för det här viruset, det är jobbigt att se, säger Catrin.

Hade behövt mer återhämtning

Angelica Enqvist, 35, specialistsjuksköterska inom intensivvård och förtroendevald för Vårdförbundet på Södersjukhuset i Stockholm, håller med om den bilden.

– Vi var beredda på en andra våg när vi såg att antalet sjuka ökade i Europa, men vi hoppades samtidigt på att det inte skulle ske här. I går fick vi ett mejl om att det bara finns en iva-plats kvar i Stockholm, säger Angelica.

Hon berättar om tröttheten som finns bland vårdpersonalen, och säger att många upplever ångest, stress och depression, och att ett stort antal sjukskrivit sig.
I våras var beläggningen på landets iva-avdelningar högre än nu, men tröttheten sitter i och Angelica säger att vårdpersonalen hade behövt mer återhämtning än de fyra veckors semester som de fick under sommaren.

Angelica Enqvist, 35.

Mer kunskap än i våras

Patienterna som nu läggs in för covidvård på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning är i alla åldrar, säger Angelica, och det är både tidigare helt friska och multisjuka, men de flesta är män.

– Man behöver förstå allvaret i den här sjukdomen, den är jätteläskig och obehaglig och det drabbar så olika. Man kan inte tänka att det inte drabbar mig, för alla kan verkligen drabbas hårt, unga som gamla, friska som sjuka, säger Angelica.
Men en positiv skillnad finns från i våras:

– Vi kan mer om viruset nu, och vi har lärt oss mycket om hur vi ska vårda patienterna som läggs in.

Oro inför julen

Både Catrin och Angelica är oroliga inför den stundande julhelgen. Efter att Aftonbladet varit i kontakt med dem skickar Angelica ett sms:
”Du kan också skriva att jag tycker att man måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och nu under julen är det inte läge att släppa och slappna av... eller tycka att ”jo men det drabbar inte mig”. Jag är på jobbet nu. Det är ansträngt och vi måste bromsa detta, snälla.”

Arkivbild.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen