Oenighet i säkerhetsrådet om krigets Etiopien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ENA via AP/TT
Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.

En hel etiopisk armédivision har "tillintetgjorts" av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare – men det är lögn, svarar Etiopiens regering. FN:s säkerhetsråd har svårt att enas om hanteringen av konflikten.

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation där.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division "tillintetgjorts" i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

Billene Seyoum, talesperson för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrån Reuters med att uppgifterna inte alls stämmer.

Uppgifter om massaker

Regeringssidan hävdar i stället att stora mängder tigreanska soldater verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstaden Mekele, är budskapet.

Samma federala regerings människorättsorgan, EHRC, bekräftar samtidigt i en preliminär rapport uppgifter som Amnesty International kom med nyligen , om en stor massaker i staden Mai-Kadra den 9 november.

EHRC, som alltså i och för sig lyder under en part i kriget, har efter besök i området kommit fram till att minst 600 civila icke-tigreaner dödades.

Många flyktingar

Som skyldiga utpekas en lokal ungdomsrörelse, som dock ska ha haft stöd av lokal polis och milisstyrkor.

Amnesty har, med stöd av källor på plats, beskrivit "en fruktansvärd tragedi" i staden, och att offren "uppenbarligen var daglönare som på intet sätt var inblandade i militäroffensiven".

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområdet, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden.

FN:s säkerhetsråd höll på tisdagen sitt första möte om händelserna i Tigray. Europeiska länder tvingade fram mötet medan i huvudsak de afrikanska bromsade.

Oenigt säkerhetsråd

Mötet, som hölls bakom stängda dörrar och i bara 20 minuter, slutade också utan att något uttalande släpptes från rådet.

– Sydafrika bad om mera tid så att sändebuden kan genomföra sina konsultationer och överföra frågan till Afrikanska unionen. Ett uttalande kan komplicera situationen, säger en afrikansk diplomat efter mötet enligt Reuters.

En europeisk diplomat säger att oro för etniskt grundat våld och för civilas säkerhets luftades på mötet och att frågan måste upp på dagordningen.

– Även om afrikanerna inte gillar det.

FN-chefen António Guterres uppmanar parterna att trappa ned läget.

"I ljuset av rapporterna om en potentiell militäroffensiv mot den regionala huvudstaden Mekele uppmanar han ledarna i Etiopien att göra allt för att skydda civila, upprätthålla mänskliga rättigheter och säkerställa humanitär tillgång för tillhandahållande av välbehövlig hjälp", säger Stephane Dujarric, Guterres talesperson, i ett uttalande.

Publicerad: