Ilska bland strandade chaufförer i Dover

Publicerad 2020-12-23

Viss trafik mellan Storbritannien och Frankrike återupptas i dag sedan franska regeringen gått med på att lätta på sitt inreseförbud.

Men irritationen är stor bland de hundratals strandade lastbilschaufförer som ännu inte släppts iväg.

Ilskan kokade över under onsdagsmorgonen då några chaufförer drabbade samman med polis på gatorna i den brittiska hamnstaden Dover.

Flera europeiska länder stoppade i helgen resor till och från Storbritannien sedan en ny smittsam mutation av coronaviruset upptäckts i landet.

Men efter kritik från EU-kommissionen har Frankrike gått med på att öppna gränsen igen för viss trafik. Det innebär bland annat att lastbilsförare som testar negativt för covid-19 får köra ombord på färjor tillbaka över kanalen till franska Calais.

Strandade lastbilschaufförer drabbade samman med polis vid hamnen i Dover under onsdagsmorgonen.

"Situationen är inhuman"

En stor del av den brittiska livsmedelsimporten passerar längs rutten.

Brittisk militär har satts in för att hjälpa till med testandet, men det lär dröja innan man betat av alla strandade chaufförer. Och tålamodet tryter då många börjat inse att de inte kommer att hinna hem i tid för att fira jul med sina familjer.

Under natten till onsdagen lät hundratals lastbilsförare sina tutor ljuda i protest.

– Vi får ingen mat, inget att dricka, säger en av dem.

– Situationen är inhuman, vi kräver en lösning.

Lastbilsköer i södra England på tisdagen.

Norge förlänger flygstopp

Många av förarna har levererat varor till företag som passat på att fylla på sina lager innan nya tullkontroller införs i januari med anledning av brexit.

Sverige är ett av de länder som beslutat om inreseförbud från Storbritannien. Dessutom råder flygstopp från landet till klockan 16 i dag.

Norge meddelade under onsdagen att landet förlänger sitt stopp för flyg från Storbritannien med ytterligare tre dagar.