En femtedel av femteklassarna smittade av covid-19

Uppdaterad 2021-04-28 | Publicerad 2021-04-27

En grundskola i Uddevalla har drabbats av ett coronautbrott bland femteklassare. Samtidigt är 14 ur personalen frånvarande.

Nu övergår årskursen till distansundervisning.

– Vi har tidigare varit väldigt förskonade men förra veckan tog smittan fart, säger Ulf Hjortsfelt, rektor för årskurs 4-6 på skolan.

Grundskolan Källdalsskolan i Uddevalla har drabbats av ett coronautbrott bland femteklassare. En av fem elever i årskursen är smittade av covid-19 och nu övergår alla femmor i årskursen till distansundervisning, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om om.

Utöver de elever som smittats är 14 personal frånvarande, varav fem med bekräftad smitta.

Ulf Hjortsfelt, rektor för årskurs 4-6 på skolan, säger till Aftonbladet att skolan fram tills förra veckan varit förskonad från sitta.

– Då tog det fart, med tolv smittade i årskurs fem, säger han.

Distansundervisningen för årskursen kommer att hållas fram till torsdag.

– Det är ett klokt beslut tycker jag. Då kan vi se om man på detta sättet kan begränsa smittspridningen. Vi följer utvecklingen sedan får vi se om vi behöver förlänga beslutet.

Källdalsskolan i Uddevalla har drabbats av ett större coronautbrott bland elever – och lärare.

Smittspårning har påbörjats

De smittade från personalen är inte kopplade till årskurs fem. Utan är personal från förskoleklass och upp till sexan, säger Ulf Hjortsfeldt.

– Det är lätt att det blir mycket spekulationer nu. Därför är information särskilt viktig nu. Vi kan bara göra vårt bästa för att hjälpa till och mildra effekterna. Vi har en god dialog i förvaltningen och har fått bra stöd för hur vi ska göra.

Det finns ännu ingen känd orsak till den plötsliga spridningen. Skolledningen har tillsammans med regionens smittskydd påbörjat smittspårning på skolan.
 

Så gör du för att bromsa smittspridningen

  • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
    Läs mer här.
  • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
    Läs mer här.
  • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
    Läs mer här.
  • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
  • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
  • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
    Läs mer här.
  • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
  • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
  • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
    Läs mer här.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen