Jättebranden slukar vingårdar i Napa Valley

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-10-07

Omkring 20 vingårdar i Kaliforniens berömda vinområde Napa Valley har drabbats av den jättelika Glass-branden, som rasat i åtta dygn. En av de som har drabbats är vinodlaren Vincent Tofanelli.

– Det var katastrofalt, säger han.

Glass-branden startade den 27 september och har sedan dess slukat 27 000 hektar. I dess väg har flera av traktens vingårdar stått.

Vincent Tofanelli, en tredje generationens vinodlare, såg den olycksbådande röken på håll.

– Jag visste att den närmade sig, men då kunde den fortfarande gå åt ett annat håll. Allt jag kunde göra – för det fanns ingen elektricitet, så jag hade inget vatten – var att flytta några saker, som traktorer, och lita på brandkåren.

Han beskriver känslan som en blandning av hopplöshet och förtvivlan.

– Tyvärr rörde sig branden väldigt snabbt under natten (mot måndagen). Det var katastrofalt. Brandmännen kunde rädda en liten byggnad, men resten gick förlorat, säger han.

Rankorna klarade sig

Det som förstördes var den bostad som tillhört hans morfar, som startade verksamheten 1929, liksom en lada och gammal utrustning från gårdens historia.

– Napa Valley har blivit väldigt modern med flådiga hus. Det lilla hemmanet var en del av hur det brukade se ut och många hör av sig och säger att de brukat åka förbi för att se hur det en gång var, säger Tofanelli.

På vingården växer vinrankor som är 90 år gamla. De klarade sig. Vinrankor är generellt brandtåliga och kan fungera som barriärer mot terrängbränder.

– De klarade sig fint, så jag kommer att kunna fortsätta min odlingsverksamhet.

Rök i augusti

En värmevåg i början av september gjorde att druvorna mognade tidigare än vanligt, så de var redan skördade. Men Tofanelli, som både har sitt eget vinmärke och levererar till andra vinmakare, var tvungen att skicka druvor till laboratorium, för att säkerställa att de inte påverkats av den rök som legat över området från en brand i augusti.

Att druvorna redan var skördade var tur, för annars hade de nog gått förlorade.

– Jag tror att närheten till branden hade gett smak till vinet, säger Vincent Tofanelli och fortsätter:

– Jag vet inte om vi hade kunnat komma tillbaka ekonomiskt efter det.

Halva branden bortom kontroll

Vissa vingårdar i USA-delstaten har sett sina skördar gå förlorade, antingen på grund av att druvorna skadats eller för att lager förstörts. Andra har fått utrustning och byggnader brandhärjade.

Vinproducenten Castello di Amorosa fick en byggnad med mognadstankar, tappningsanläggning, laboratorium och 120 000 vinflaskor förstörda i branden.

– Det var några grannar som när de var ute och körde såg stora bränder på sidan av vägen. Det var områden med tre meter höga lågor och det blåste kraftigt, säger Kim Sullivan, som arbetat på anläggningen sedan 2008.

Bolaget räknar med kostnader på uppemot motsvarande 180 miljoner kronor.

– Det var hjärtskärande, förödande, säger han om känslan när han såg förödelsen.

Han beskriver Castello di Amorosa som en av de största vinproducenterna som bara säljer direkt till kunder.

– Det finns inte tid att sörja, även om det är sorgligt. Vi måste sätta fart, för affärerna fortsätter, säger han.

"Vi är moståndskraftiga"

Enligt The Mercury News har minst 20 vinföretag drabbats på olika sätt och Kaliforniens brandmyndighet uppger att branden fortfarande bara till hälften är under kontroll.

– Vår lilla del av Napa Valley drabbades hårt. Antagligen brann 15 hem ned och tre vingårdar, säger Vincent Tofanelli.

Han är ändå hoppfull.

– De större problem vi står inför är långsiktiga. Vi känner alla att klimatförändringarna påverkar vinerna, och alla bränder. Jag har odlat i 50 år och jag ser hur det förändras. Och de senaste tio åren… jösses, säger han.

– Men vi är en väldigt motståndskraftig industri. Att odla och göra fint vin, det kommer inte att försvinna. Vi kommer tillbaka.