Bup kritiseras för vård före självmord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar Barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala för flera brister i vården av en tonåring som sen tog sitt liv.

Hen visade tecken på allvarliga symtom som inte utreddes tillräckligt, enligt tillsynsmyndigheten.

Ivo anser bland annat att Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala borde ha informerat barnets föräldrarna när personalen bedömde att självmordsrisken ökat och att fler bedömningar borde ha gjorts efter att föräldrarna larmat om att barnet visat tecken på depressiva symtom, uttryckte självmordstankar och isolerade sig.

Personalen informerade föräldrarna om att deras barn kan söka vård vid Bups akutmottagning, men det framgår inte i journalen om de uppmanats att komma till mottagningen för vidare bedömning, skriver tillståndsmyndigheten i ett beslut som Nyhetsbyrån Siren först tagit fram.

I beslutet framgår det också att föräldrarna uttryckt en stark oro över barnets förändrade beteende några veckor innan hen dog, varpå enbart ett läkarbesök bokades in och läkemedel skrevs ut.

Ivo anser dessutom att föräldrarna fick ta ett för stort ansvar för att se till att deras barn fick vård och att det finns brister i journalföringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN