Johnson vill öppna i juli – trots deltautbrott

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-06-18

Jenny Harries från brittiska smittskyddsmyndigheten UK Health Security Agency oroas över spridningen av den nya deltavarianten av covid-19. Arkivfoto.

Den snabba spridningen av deltavarianten av covid-19 väcker allt större oro i Storbritannien. Än så länge ökar ändå inte antalet dödsfall i samma takt.

Premiärminister Boris Johnson fortsätter sikta på att slopa de sista restriktionerna den 19 juli.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna gå vidare med steg fyra i den tidplan jag har stakat ut där den 19 juli, som sagt, kommer att vara slutdatumet, säger Johnson, enligt Reuters.

Från drygt 11 000 nya covid-19-fall i veckan för en månad sedan är Storbritannien nu uppe i över 75 000 nya fall i veckan.

– Antalet fall ökar snabbt i hela landet och deltavarianten är nu dominerande. Det är uppmuntrande att antalet dödsfall och inläggningar på sjukhus inte ökar i samma takt, men vi kommer att fortsätta att övervaka det noga, säger Jenny Harries på den brittiska smittskyddsmyndigheten UK Health Security Agency, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trendbrott

Storbritannien, som började vaccinera befolkningen redan i december, har under hela året haft en positiv utveckling när det gäller antalet covid-19-fall. Årstoppen på 417 000 nya fall på en vecka nåddes redan i januari, varpå antalet har minskat stadigt under våren.

De senaste veckorna har dock inneburit ett rejält trendbrott, på grund av den så kallade delta-varianten. Veckans siffra på över 70 000 är den högsta sedan mitten av februari.

Sköts nyss upp

Återöppnandet av landsdelen England var tidigare planerad till den 21 juni, men sköts nyligen upp med anledning av den ökade spridningen av deltavarianten. Den fortsatt snabba smittotakten motiverar dock inte någon ytterligare uppskjutning, enligt premiärminister Boris Johnson.

– Det (att återöppnandet kan ske) är helt klart vad data fortsätter att visa på, säger Johnson.

ANNONS