Regeringen vill höja publiktaken ännu mer

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-06-14

Regeringen vill göra det möjligt för betydligt större publik från den 1 juli än vad som tidigare sagts.

– Det kommer att göra stor skillnad för många, framför allt de stora evenemangen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

I regeringens plan för att stegvis avveckla restriktionerna ingår sedan tidigare att höja publiktaken för fotbollsmatcher, konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från den 1 juli. Till exempel kommer 3 000 personer att tillåtas i publiken på utomhusevenemang med sittplats.

Men nu går regeringen ett steg längre och vill möjliggöra för ännu mer publik. I ett förslag som nu skickas på remiss föreslås att maxtaket ska gälla per sektion – inte totalt.

– Sannolikt gäller detta för de allra största evenemangen, och det är oavsett vilka evenemang det är. Det är yta och möjlighet till avstånd som är avgörande. Det får inte bli trängsel, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen vill kunna släppa in mer publik på exempelvis stora fotbollsarenor. Arkivbild.

Efterfrågad åtgärd

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind säger att sektionering har efterfrågats av berörda branscher.

– Nu finns möjlighet att ta emot mer besökare, om det finns möjlighet att dela upp arenaområde och lokaler efter sektioner.

Förutsättningen för att ta in mer publik är att lokalen, arenan eller vad det handlar om, är tillräckligt stor för att kunna delas in i sektioner och att publiken på de olika sektionerna kan hållas åtskilda hela tiden, även vid toabesök och korvköp.

Båda ministrarna betonar att Folkhälsomyndighetens föreskrifter om exempelvis avstånd fortfarande gäller.

– Vi ser det här som ett bra sätt att kunna gå vidare och möjliggöra för en snabbare återöppning för lite större evenemang, men på ett bibehållet smittsäkert sätt, säger Amanda Lind.

Föreslår inte vaccinbevis

Folkhälsomyndigheten har gett underlag till regeringen och i uppdraget ingick även att undersöka om testning eller vaccinationsbevis skulle kunna användas för att genomföra större evenemang.

Men myndigheten tror inte på det i nuläget.

– Vi går för närvarande inte fram med vaccinationsbevis, utan vi tycker att sektionering är ett enklare genomförbart alternativ. Även testningen riskerar att ta resurser – både materiel och vårdpersonal – som kan behövas till vården, säger Lena Hallengren.

Men regeringen stänger inte dörren helt för vaccinationsbevis.

– Från regeringens sida lever frågan om vaccinationsbevis kvar, och vi kommer att återkomma till den vid ett senare tillfälle, säger Lena Hallengren.

I höst väntas deltagarbegränsningarna kunna tas bort, men Folkhälsomyndigheten har satt frågetecken för de riktigt stora evenemangen. Där skulle vaccinationsbevis kunna vara en lösning för att ändå kunna genomföra evenemangen.

Fler på demonstrationer

Andra nyheter i regeringens förslag är att upp till 1 800 personer kommer att tillåtas i demonstrationer utomhus från den 1 juli. Till skillnad mot andra utomhusarrangemang utan sittplats, där högst 600 personer tillåts delta.

Och att deltagartaket för motionslopp och andra idrottstävlingar utomhus höjs till 900 idrottsutövare. Regeringen anser att taket enbart ska gälla i start- och målområdet, vilket gör att det kan vara fler tävlande än så ute på banan, om man använder sig av olika startgrupper.