Australien vill hjälpa USA till Mars

Av: TT

Publicerad:
Scott Morrison och Donald Trump flankerade av sina fruar Jenny Morrison och Melania Trump i Vita huset i fredags.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Scott Morrison och Donald Trump flankerade av sina fruar Jenny Morrison och Melania Trump i Vita huset i fredags.

Australien ska satsa motsvarande 950 miljoner kronor för att vara en del av Nasas planer på rymdresor.

– Till och med till Mars, säger premiärminister Scott Morrison.

Morrison avslöjade planerna efter ett besök på USA:s rymdstyrelses högkvarter i Washington under lördagen.

– Vi står bakom australiska företag hela vägen till månen, och till och med till Mars, säger Morrison, som är på statsbesök i USA och där försöker knyta närmare band med värdnationen.

USA:s president Donald Trump har under hela sin tid i ämbetet uttryckt fascination för rymdresor. För två år sedan meddelade Nasa att de ska skicka astronauter till månen igen, i syfte att förbereda för framtida resor till Mars. Nasa ska vara redo för en månlandning 2024.

– Månen är faktiskt en uppskjutningsramp. Det är därför vi stannar till på månen. Jag sade 'vi har ju redan varit på månen, det är inte så spännande!' och då sade de att 'nej, det är en uppskjutningsramp för Mars'. Så vi ska till månen, men vad vi faktiskt ska är att åka till Mars, sade Trump i fredags om sitt samtal med Nasa.

Australiens investeringar, som ska hjälpa inhemska företag att bygga delar till amerikanska rymdfarkoster, ingår i regeringens planer på att lyfta sin rymdsektor. Morrisons plan är att satsa sammanlagt runt motsvarande 76 miljarder kronor, vilket också ska bidra till att skapa 20 000 arbetstillfällen till 2030.

Publicerad: