Dramat växer kring Afrikas rikaste kvinna

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-01-25

Hon är känd som "Angolas prinsessa", Afrikas förmögnaste kvinna Isabel Dos Santos. Men hennes lyxliv bland de superrika i Europa utmanas nu av tätnande anklagelser om att hon systematiskt plundrat sitt land.

I onsdags hittades en bankman död i sitt garage i Lissabon. Det fanns enligt polisen tecken på att han var en jagad man, men preliminärt klassas dödsfallet som självmord.

Mannen jobbade på banken Eurobic, och var känd för att ha hanterat Isabel Dos Santos privata affärer. Därmed ses hans död som ett nytt ödesdigert inslag i det accelererande dramat om kvinnan som enligt tidskriften Forbes är Afrikas rikaste.

Förmögenheten bygger på ägande i "banker, telekom, tv, cement, diamanter, sprit, stormarknader och fastigheter" över hela Afrika och Europa, som brittiska The Guardian formulerar det.

Kassako till havs

Tidningen har bredvid bland andra SVT i Sverige deltagit i "Luanda Leaks", en detaljerad undersökning som gör gällande att Dos Santos affärsimperium bygger på plundring av Angola.

Affärerna bygger på pappan José Eduardo Dos Santos makt som president 1979–2017. Stora delar av denna tid präglades av ett blodigt inbördeskrig. Men eftersom landets stora kassako, oljeutvinningen, pågår ostört ute till havs kunde José Eduardo Dos Santos sluta lukrativa kontrakt med västvärldens oljebolag – och sedan enligt anklagelserna slussa pengarna till familjens blomstrande affärer.

Men efter mer än 35 år vid makten beslöt sig den drygt 70-årige presidenten 2016 för att gå i pension. Och efterträdaren João Lourenço har inte spillt någon tid på att montera ned släkten Dos Santos grepp om Angola.

Komma åt miljarder

Isabel Dos Santos fick sparken som chef för det statliga oljebolaget Sonangol, och lillebror José Filomeno blev av med tyglarna i landets oljefond. 2018 antogs också en lag om att "oförklarade tillgångar" som angolaner håller utomlands ska beslagtas – ett skräddarsytt verktyg för att komma åt de miljarder Dos Santos-släkten uppges ha slussat till bland annat Europa.

Den tidigare kolonialmakten Portugal hjälper till.

– Det viktiga här är att återlämna det som rättmätigt är deras, sade Portugals premiärminister António Costa om Angolas folk när João Lourenço besökte Lissabon i november 2018.

"Rena påhitt"

I dagarna har Angolas riksåklagare Hélder Pitta Grós varit i Lissabon för att föra processen vidare. Han berättade för portugisiska medier att målet är att få hem Isabel Dos Santos och flera andra inblandade till Angola för rättsprocesser. Om de inte hörsammar begäran kan de efterlysas internationellt, varnar Pitta Grós.

Bland de namngivna misstänkta fanns Eurobic-bankiren, som alltså i samma veva hittades död.

Isabel Dos Santos själv verkar dock stridslysten. "Överdrifter!! Rena påhitt", har hon på Twitter kallat anklagelserna.

I ett längre uttalande skickat till nyhetsbyrån Reuters lovar hon att bekämpa misstankarna, och hävdar bestämt att "jag alltid har agerat enligt lagen, och samtliga mina kommersiella transaktioner har godkänts av jurister, banker, revisorer och myndigheter".