90-årig dement kvinna hade 54 vårdare på ett halvår

Uppdaterad 2019-08-13 | Publicerad 2019-07-23

Ingen mat. Ingen medicin. Ingen dusch.

Det drabbades en 90-årig dement kvinna av – hon hade hela 54 vårdare från hemtjänsten på ett halvår.

Larmen om vanvårdade äldre tar inte slut.

En 90-årig kvinna fick en stroke och beviljades hemtjänst under våren förra året. Lite senare konstaterades även att hon var dement. Kvinnan behövde nu hjälp med allt: mat, medicinering, dusch, personlig hygien och städning.

Men de anhöriga anade att kvinnan missköttes. De upptäckte bland annat att kvinnan inte fick sin medicin, att hon inte fått tillräckligt med mat och att hon hade samma kläder dygnet runt, skriver Norrköpings Tidningar.

Den gamla kvinnan hade 54 vårdare på ett halvår. Arkivbild.

Enligt hemtjänstens journalanteckningar tackade 90-åringen nej till dusch.

– Som dement tillhör det att man inte har insikt om sin sjukdom. Man tror att man kan allting och plötsligt står en okänd person i ens hem och ska ta med en in i duschen – då säger man så klart nej, säger sjuksköterskan Bodil Hallin på Demensförbundet till NT.

Förutom detta var det en strid ström av vårdare från den kommunala hemtjänsten i Östergötland. På bara ett halvår, från april till september 2018, vårdades den 90-åriga kvinnan av 54 vårdare. Detta enligt information som de anhöriga har fått från kommunen.

Att som dement ha olika hemtjänstmedarbetare är extra allvarligt, enligt demensvården.

– Det är helt oacceptabelt att man ska ha 54 personer på ett halvår, om det nu stämmer. Det är bara att konstatera att det brister i planeringen och i själva vården. Jag skulle vilja säga att tio-tolv personer säkerligen behövs för att klara helger, semestrar och övertider och sådant. Jag utgår ifrån att om man har 54 vårdare under ett halvår och det slarvas med medicin och hygien och sådant så är det ytterst sorgligt, säger Gustaf von Essen, Demensförbundets ordförande i Uppsala till Aftonbladet.

Går det att straffa ut en kommunal hemtjänst?

– Alla är ju så väldigt duktiga på att kräva en massa saker om det är en privat hemtjänst, man säger upp kontrakt och så vidare – men om det är en kommunal hemtjänst så kan man ju inte säga upp något kontrakt utan då måste ju nämnden ta tag i detta och gå igenom situationen och försöka få rättning. Det är ett politiskt ansvar.

I en lex Sarah-utredning konstateras flera brister i hemtjänsten, utredarna ser en stor risk att liknande händelser drabbar andra och det som inträffat är ett missförhållande.

De omfattande bristerna i den kommunala hemtjänsten utreds av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter en anmälan.

Elisabeth Heigl, ny ansvarig områdeschef, säger att förbättringar gjorts. Men att hon inte kan lova att något liknande inte händer igen.

– Misstag kan ske när det är människor som arbetar med människor, säger hon till tidningen.