"Som bostadssökande tjej får man räkna med sexuella inviter"

Uppdaterad 2020-08-20 | Publicerad 2020-08-16

Situationen för Uppsalas bostadssökande studenter är extra tuff i år. Pandemin har inneburit att fler vill studera till hösten – men färre är villiga att hyra ut rum till studenter. Studenter som Aftonbladet talar med beskriver den tuffa, okontrollerade marknaden som en ständig ångest. Och kvinnliga studenter skildrar en särskilt utsatt situation.

– Det är sjukt, men man får nästan räkna med en handfull opassande inviter om man lägger ut en annons som tjej, berättar Klara Westblom.

Klara Westblom är studerar biomedicin vid Uppsala universitet.

Otryggt, utsatt, kaosartat, ett krig. Så beskrivs bostadssökandet i Uppsala av flera studenter som Aftonbladet har varit i kontakt med. Av höstens nästan 50 000 antagna till Uppsala universitet i höst har många ingenstans att bo.

– Det är en väldigt, väldigt stor ångest, säger 22-åriga Klara Westblom som pluggar biomedicin vid Uppsala universitet.

23-åriga Tove Johansson som ska börja plugga till byggingenjör i Uppsala beskriver en snårig marknad.
– Det har verkligen varit så himla rörigt. Jag sökte till programmet i tolv städer och när jag kom in i Uppsala bannade jag mig för att jag inte ställt mig i bostadskö. Sen förstod jag att jag hade behövt stå i kön sen födseln för att ha en chans till bostad den vägen. När jag började söka i andra hand blev jag chockad över hur dyrt allt var. Många vill att man ska betala nästan hela sitt CSN för att få ett litet rum.

En av pandemins effekter är att betydligt färre vill hyra ut till studenter i andra hand i Uppsala. Men corona har även inneburit att färre utbytesstudenter börjar plugga vid Uppsala universitet i höst. Det har gjort att en del svenska studenter kan bo i bostäder avsedda för internationella studenter och gästforskare, via portalen Housing Office. Både fysikstudenten Stephanie Nyberg och sociologistudenten Tove Landberg hittade lägenheter på det sättet.
– Allmänt skulle jag säga att det har varit extra svårt via Blocket. Jag är bara glad att jag hittade något, säger Stephanie.

Sexuella inviter

Flera kvinnliga studenter som Aftonbladet har varit i kontakt med beskriver också att bostadssökandet kommer med obehagliga inviter från män.

– Jag var tyvärr förberedd på det, jag var inte ens förvånad, säger Klara Westblom. En man hörde av sig och sa att hyran kunde diskuteras beroende på om jag var villig att utföra ”diverse sysslor", det kändes inte alls bra, en annan man ville att jag skulle dela rum med honom. Många män skriver att de endast hyr ut till kvinnor.

Hon fortsätter:

– Man vågar inte lita på folk. Det är så många som ser en brist och utnyttjar det för egen vinning. Jag fattar inte, Uppsala har varit en studentstad i 500 år och ändå är det en oerhört okontrollerad marknad med ockerhyror. Det byggs alldeles för få studentbostäder.

Tove Johansson börjar plugga i Uppsala nu till hösten.

”Vet inte i vilken ände man ska börja”

Ändå har det inte byggts så många studentbostäder som nu på 20 år, något kommunalråd Erik Pelling (S) påpekar i en intervju med SVT. Tidigare har Aftonbladet rapporterat om att kommunen även överväger att öppna upp kyrkor och jympasalar för studenter som saknar bostad. Men bristen är fortfarande stor.
Och för en student som är ny i staden kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja.

– Många säger att man kan få lägenhet via en nation, jag visste inte ens vad en nation var fram till nyligen. Det är en så ny grej. Det känns tråkigt att man inte får den informationen från universitetet, säger Tove Johansson.

För den som inte hittar boende till terminstart erbjuder bostadsportalen Studentboet akutboende på ett vandrarhem mellan 24e augusti och den 4e oktober.