Palmeintresset stort – polisen nyanställer

TT

Publicerad 2020-07-16

Hittills har 200 förfrågningar om att ta del av Palmeutredningen inkommit. Polisen nyanställer för att klara trycket. Arkivbild.

Polismyndigheten tillsätter flera jurister som på heltid ska jobba med att sekretesspröva den nedlagda utredningen om mordet på Olof Palme, rapporterar Ekot.

– Vi tror ungefär att vi kan behöva anställa en handfull jurister. Så är bedömningen i dagsläget, men det kan variera sen över tid hur det här utvecklar sig, säger Eva Lindeblad, enhetschef på Polismyndighetens rättsavdelning till radion.

Sedan förundersökningen blev offentlig har ett 20-tal polisanställda jobbat heltid med att bedöma vilka delar av utredningen som kan lämnas ut till allmänheten. Hittills har 200 förfrågningar inkommit varav 90 redan har avslutats.

Den omfattande utredningen som innehåller 60 000 dokument beräknas ta nio år att läsa i sin helhet. Några personer har begärt ut hela materialet men efter samtal med polisen har de begränsat sin begäran till en viss del av utredningen, enligt Eva Lindeblad.