Ministern kallar Facebook till möte

Efter 200 sekunders granskning om langarna på Instagram

Publicerad 2019-05-21

Efter 200 sekunders granskning av langarna på Instagram reagerade regeringen starkt på omfattningen.

Nu kallas Facebooks Sverigechef till ett möte med socialministern – som kräver att langningen på Instagram får ett slut.

Här kan du se del 1 av 200 sekunder, om jakten på Instagram-langarna:

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har i två delar berättat om langarna på Instagram. Av tolv kontaktade Instagram-langare svarade elva på kort tid att de hade varor inne till försäljning och var beredda att sälja till vår fingerade 17-åring ”Sanna”.

Socialminister Lena Hallengren kallar Facebook till möte efter 200 sekunders granskning.

”Sanna” blev också erbjuden den livsfarliga drogen tramadol.

Efter granskningen sa socialminister Lena Hallengren (S) att hon reagerat kraftigt på uppgifterna och krävt att möte med Facebook.

– Det är cyniskt att vi gör vad vi kan på så många sätt för att begränsa alkoholförsäljningen och försäkra oss om att unga människor inte kan köpa alkohol och droger och så har vi sociala medier som erbjuder detta som om det vore vilken vara som helst, och helt struntar i att det här är unga människor, sa Lena Hallengren till Aftonbladet Morgon.

”Måste få ett slut”

Såväl polisen som oroliga föräldrar som förgäves försökt få kontona avstängda uppmanar Instagram att stoppa langarna.

200 sekunders programledare Robert Aschberg har under flera veckor försökt få Instagram och ägaren Facebook att svara på frågor om vilket ansvar de har för den olagliga langningen – men utan reslutat.

Nu har Sverigechefen Sam Rihani tackat ja till ett möte med socialministern på regeringskansliet den 12 juni.

Lena Hallengren kräver att langningen ”måste få ett slut” och vill veta vad Facebook tänker göra åt det.

– Hon är väldigt bekymrad över mängden konton och att det får fortgå, säger Lena Hallengrens pressekreterare Mikael Lindström.

Här kan du se del 2 av 200 sekunder, om Tramadol-langarna på Instagram

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER