Agnes Wold: Det här kommer att vara länge

Bra behålla restriktioner – men efterlysare enklare tester

Publicerad 2020-05-27

Agnes Wold stöttar Folkhälsomyndighetens beslut att behålla restriktionerna för alla över 70.

Risken att dö för de över 70 som smittas är minst 100 gånger högre än för personer under 50 år, enligt hennes beräkningar. Nu kräver hon att testerna förenklas.

– För att kunna leva ett något så när vettigt liv måste man ha smidigare tester, säger hon till Aftonbladet.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, delar Folkhälsomyndighetens bedömning.

– Det är hundra gånger större risk att dö om du bli infekterad när du är mellan 70 och 74 år jämfört med de som är mellan 0 och 49 år. Sen blir det ännu farligare ju äldre du blir, säger hon.

– Innan man har fått till testning kan man inte med gott samvete säga att människor som är mellan 70 och 75 ska kunna röra sig helt fritt och träffa vilka de vill, som barn och barnbarn.

Däremot är hon kritisk till dagens tester, som hon menar är onödigt komplicerade och krävande. Kan de bli smidigare går det att öka antalet provtagningar på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Hur kommer de i riskgruppen att hantera beskedet?

– De är väldigt duktiga, men lite dystra, och det förstår jag. Därför tycker jag att det är väldigt viktigt att man försöker bygga ut testmöjligheterna, så att man kan organisera vardagen lite så att den blir ett slags mellanting.

– Jag tror att det här kommer att vara väldigt länge och man kan inte bara sitta utan att få träffa barn och barnbarn i ett år. Man behöver göra det på ett sätt att risken minimeras, säger Agnes Wold.

Att göra provtagningen smidigare är laboratoriernas ansvar, menar hon.

– Labben måste rycka upp sig och förenkla metodiken.

Någon annan utväg just nu ser inte Agnes Wold:

– Det måste bli så. Man kan naturligtvis inte leva som vanligt men man måste kunna göra några grejer. Gympa eller kurser där man har koll på att människor inte är smittade för att leva hyfsat säkert men ändå kunna leva ett något så när vettigt liv, då måste man ha smidigare tester på plats. Det är viktigt också för att få ner smittspridningen så småningom.

 

PODD Coronaskandalen som skakat Storbritannien

Om resorna som blev en skandal, med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen