Stockholms stad

Misstänks ha förfalskat kontoutdrag på över 800 000 kronor

Skattemiljon till idrottsförening försvann

Av: 

Johanna Rapp

Mattias Sandberg

NYHETER

Idrottsföreningens styrelse verkar inte ”ha haft kontroll” på ekonomin under åtminstone hela 2019, enligt konkursförvaltaren.

Nu har drygt en miljon skattekronor försvunnit – och det finns misstankar om ett förfalskat kontoutdrag, falska fakturor och fejkade signaturer.

Via Skärholmens stadsdelsförvaltning har Stockholms stad de senaste två åren betalat ut tre miljoner kronor till idrottsföreningen KFUM JKS Stockholm för att arrangera festivaler för unga.

Aftonbladet har avslöjat hur drygt en miljon skattekronor försvunnit – och misstänks bland annat ha gått till privata utgifter, som hotellnätter och resor.

Konkurs

I februari i år försattes föreningen i konkurs.

Konkursförvaltaren, advokat Jonas Premfors, har flera gånger försökt få ut bokföringen från idrottsföreningen, utan resultat.

– De uppgifter jag har fått fram bygger huvudsakligen på uppgifter från banker. Det är massor med utgifter och, åtminstone om man utgår från vad som står på kontoutdraget, så har man svårt att se att det är hänförligt till föreningen. Mycket verkar ju onekligen till stor del utgöra privata levnadsomkostnader, säger Premfors.

Skärholmens stadsdelsförvaltning har betalat ut flera miljoner till idrottsföreningen – och nu saknas cirka en miljon kronor.

”Ett rent bedrägeri”

Det finns även misstankar om förfalskade fakturor.

– Det påstås och verkar sannolikt att någon i föreningen har utfärdat falska fakturor till olika fakturamottagare. Fakturorna har sedan belånats hos ett finansbolag som betalat ut några hundratusen till föreningen. Om det stämmer, vilket jag antar att det gör, känns det synnerligen allvarligt. Det är ett rent bedrägeri, säger Premfors.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns misstankar mot en tidigare medarbetare inom föreningen.

Pengarna borta

I interna handlingar hos Skärholmens stadsdelsförvaltning framgår att den tidigare medarbetaren på idrottsföreningen även misstänks ha förfalskat ett kontoutdrag – för att dölja att alla pengar var borta.

En skärmdump som Aftonbladet tagit del av påstås visa att det fanns över 800 000 kronor på föreningens konto, men när detta kontrollerades visade det sig att kontot i stället var helt tömt. Medarbetaren misstänks även ha förfalskat signaturer från styrelseledamöter.

I konkursförvaltarens förvaltarberättelse står det att föreningens styrelse inte verkar ”ha haft kontroll” på ekonomin under åtminstone hela 2019 – och att det även har funnits betalningsanmärkningar från 2016 och framåt.

Händelsen polisanmäld – utredning pågår

Ram Cornejo var ordförande i föreningen i samband med konkursen. Han vill inte svara på några frågor om den polisanmälan som styrelsen har gjort eller om de försvunna pengarna.

– Eftersom utredningen fortsätter och konkursen fortsätter är det bäst att du pratar med konkursförvaltaren.

Borde ni inte ha haft bättre koll på er ekonomi?

– Som sagt, inga kommentarer just nu. Har du frågor får du vända dig till konkursförvaltaren.

Vi har pratat med konkursförvaltaren och undrar varför ni inte har lämnat in någon bokföring till konkursförvaltaren?

– Igen, det får han svara på. Jag har inga kommentarer.

Men han vet ju inte varför ni inte har lämnat in någon bokföring till honom?

– Som sagt, jag vill inte kommentera. Så har ni ytterligare frågor får ni kontakta honom.

Efter att det uppdagades att pengarna försvunnit har både idrottsföreningen och Skärholmens stadsdelsförvaltning polisanmält.

Den nuvarande förundersökningsledaren på polisens bedrägerisektion, Paola Wilde, vill inte kommentera utredningen.
 

Aftonbladet har utan framgång sökt föreningens tidigare medarbetare.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholms stad

LÄS VIDARE

Stockholms stad lurad på miljonbidrag: ”Högst kriminellt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholms stad

Skärholmen

Bedrägeri

Stockholm