Aftonbladet-duo prisas för granskningen av dödade kvinnor

Publicerad 2019-10-18

I tio år har Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom kartlagt kvinnor som dödats av sin man, pojkvän eller ex-man.

Nu belönas duon med Pennskaftspriset.

– Vi är mycket stolta över ett så fint erkännande av vårt arbete, från våra kvinnliga kollegor, säger vinnarna.

”Det är vi som räknar dödade kvinnor. Vi granskar, vi samlar, vi tar reda på. Det har vi gjort i tio år nu”.

Så inleds poddserien ”Dödade kvinnor”, som släpptes tidigare i år, och är den senaste delen i den långa granskningen.

Nu belönas alltså Aftonbladets reportrar Kerstin Weigl och Kristina Edblom med Pennskaftspriset för sitt arbete.

”Genom att samla rättegångsprotokoll, domar, dagböcker, fotografier och brev har de trängt bakom notiserna och lyckats ge de mördade kvinnorna ett ansikte och ett namn”, skriver juryn i sin motivering. Juryn lyfter också fram den bok som Weigl och Edblom nyligen gav ut, ”I händelse av min död”.

Kristina Edblom och Kersin Weigl

– Vi tänker att priset även hedrar alla anhöriga till dödade kvinnor som berättat för oss under alla år, för att de är övertygade om att det behövs mer uppmärksamhet kring de här brotten, säger Kerstin Weigl och Kristina Edblom.

Delats ut sedan 1989

Pennskaftspriset har delats ut sedan 1989 av föreningen Pennskaftet. Det går till kvinnliga journalister och fotografer ”som har gjort ett föredömligt journalistiskt arbete”.

Årets jury har bestått av journalisterna Katarina Berg, Sanna Klinghoffer, Siri Reuterstrand och Sofie Löwenmark. Den sistnämnda är också förra årets pristagare.

Priset delades ut vid Pennskaftets årsmöte i Göteborg under fredagskvällen.

– Jag tror jag talar för alla på Aftonbladet när jag säger att vi är väldigt stolta över den här granskningen och det jobb Kristina och Kerstin gjort och fortsätter att göra, säger Martin Schori, chef för Gräv och Story på Aftonbladet.

Lyssna på podden ”Dödade kvinnor” här! ⬇️
 
 På Acast  På Spotify