Sparkad kapten på virusfartyg själv smittad

TT-AFP

Publicerad 2020-04-06

Den amerikanske kommendören Brett Crozier sparkades för att han slog larm om covid-19. Nu är han själv smittad. Arkivbild.

Den amerikanske kommendören Brett Crozier stängdes av sedan han slagit larm om covid-19 på hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Nu har han själv testats positivt för coronaviruset, skriver New York Times.

I ett brev till sina överordnade begärde Crozier att de över 4 000 besättningsmännen skulle evakueras och sättas i karantän. Men i stället för att bli hörsammad anklagades han av försvarshögkvarteret Pentagon för att ha dåligt omdöme och för att ha skapat panik helt i onödan.

När Crozier i torsdags tvingades lämna fartyget i Guam hyllades han dock som en hjälte av besättningsmännen. Redan då hade Crozier börjat få symptom på covid-19, berättar två av hans gamla studiekamrater som står honom och hans familj nära, till New York Times.

Över 100 personer ombord på USS Theodore Roosevelt har konstaterats vara smittade av coronaviruset, som upptäcktes på fartyget efter att det legat vid en hamn i Vietnam för ett officiellt besök.

Både president Donald Trump och försvarsminister Mark Esper har försvarat avstängningen av Crozier.