Theresa Mays avgång kan rädda brexit-avtalet

De hårdföra brexitörerna börjar vackla.

Inför ett akut hot om att helt missa brexit kan de tänka sig att rösta för Mays utträdesavtal. Som en av dem säger. "Bättre en halv limpa än inget bröd alls."

Nu när May lovat avgå ökar hennes chanser avsevärt att få igenom avtalet.

Brexitprocessen är redan extremt kaotisk. Men när parlamentet nu tillfälligt tagit kontrollen över brexitprocessen kan det bli ännu värre.

Att parlamentet på egen hand och över partigränserna ska kunna enas om hur brexit ska se ut eller om den alls ska bli av, framstår som ett vågspel i den högre skolan.

Detta är helt okänd terräng för ett parlament där det normalt råder vattentäta skott mellan regeringen och oppositionen och där ledamöterna sitter på vars en sida av underhuset och ropar förolämpningar mot varandra.

Premiärminister May och de som helst av allt vill ha en hård brexit inser att de är på väg att förlora kontrollen. Därför pågår bakom kulisserna ett spel på högsta nivå för att se till att utträdet inte ställs in helt och hållet.

Bland alla läckor kan det vara svårt att sålla fram sanningen. Men det finns några uppenbara tecken på att den hårda brexitfalangen i det konservativa partiet är beredda att ena sig bakom May.

Krypskytte

Jacob Rees-Mogg, ordförande i partiets mest brexitfanatiska fraktion, European Research Group, går nu ut i intervjuer och säger att Mays avtal visserligen fortfarande är uruselt men att det är bättre än att inte få någon brexit alls.

Här talar vi om en person som i månader utövat krypskytte mot May och på alla sätt försökt få till en krasch ut ur EU. Nu är det plötsligt ett helt annat ljud i skällan.

Rees-Mogg, vars sätt att tala och föra sig utgör själva sinnebilden av en brittisk överklassnobb säger nu att han är beredd att stödja Mays avtal om det lilla nordirländska partiet DUP också gör det. DUP ingår i Mays regering. Hon är beroende av deras röster för att få igenom sitt avtal.

– Jag har kommit till slutsatsen att beroende på matematiken i parlamentet är det tydligt att alla andra utfall är värre och att det är dags att se den besvärliga verkligheten i vitögat. Jag har alltid sagt att no deal är bättre än Mays avtal, men Mays avtal är bättre än att inte lämna alls.

Inget datum

Vad Rees-Mogg inte säger offentligt men vad en rad källor hävdar att han internt hårt drivit kravet att May ska tillkännage ett datum för sin avgång i utbyte mot ERG:s ja-röster.

Gruppen tycker att May helt saknar auktoritet inför de kommande viktiga förhandlingarna om hur Storbritanniens framtida relation med EU ska se ut. Mays avtal handlar bara om skilsmässan. Nu vill de sätta in en ny kraft, helst en av deras egna, för att förhandla om ett framtida handelsavtal med EU.

Genom att May nu till slut gett efter för pressen från brexitörerna och lovat avgå innan nästa fas av förhandlingarna med EU börjar gör att det plötsligt ser betydligt ljusare ut för hennes avtal.

Men May vill inte bli lurad. Därför ger hon inget datum för sin avgång förrän Rees-Mogg och hans grupp verkligen röstat ja till hennes avtal.

Rör på sig rejält

När en sådan omröstning kan bli av är oklart. Det kan bli senare denna vecka men måste ske före den 12 april. May har redan förlorat rekordstort i två omröstningar sedan årsskiftet. Hon vet att hon bara har en sista chans att få till en votering om samma avtal. Innan hon lägger fram det vill hon vara helt säker på att hon har tillräckligt med röster för att få det godkänt.

Men när det väl vänder så kan det gå snabbt. När herrar som Rees-Mogg är beredda att tänka om har det börjat röra på sig rejält.

Så slutresultatet av de senaste månaderna av total kaos kan trots allt bli ett ordnat utträde senast den 22 maj med det avtal som May förhandlat fram.

I så fall en lösning som både EU och Storbritannien tjänar på. Även om många som hoppats på en andra folkomröstning kommer att känna sig lurade och besvikna.

Följ ämnen i artikeln