Olycksbilen i Sundsvall färdades i över 120 km/h

Tekniska utredningen klar efter dödsolyckan

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Det var inget tekniskt fel på bilen som var med i olyckan i Sörfors utanför Sundsvall där fyra pojkar dog och två unga kvinnor skadades svårt.

Olycksbilen kördes i över 120 km/timmen, visar utredningen.

– Bilen har kommit utanför vägbanan och föraren har panikbromsat, säger förundersökningsledare Alexandra Bergström till SVT Nyheter.

De sex ungdomarna färdades på en mindre väg, sydväst om Sundsvall, när den fruktansvärda olyckan inträffade den 31 maj.

Vännerna hade varit på ett cruising-evenemang i Hassela och var på väg till Stöde när bilen plötsligt lämnade vägbanan och fortsatte in i skogen.

Fyra tonårspojkar dog och två unga kvinnor, en 19-åring och en 14-åring, skadades svårt.

Inledningsvis var det oklart vad som orsakat olyckan men på torsdagen meddelade polisen att den tekniska undersökningen var klar, vilket bland andra TV4 och SVT Nyheter Västernorrland var först med att rapportera.

– Alla skador på olycksbilen har uppkommit till följd av olyckan, säger polisens förundersökningsledare Alexandra Bergström till SVT Nyheter.

Vid tretiden på natten körde bilen av vägen och hamnade i skogen.
Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Vid tretiden på natten körde bilen av vägen och hamnade i skogen.

Körde i mer än 120 km/h

Bilens hastighet var 120 km/h när krockkudden löste ut, och ytterligare data har kunnat komplettera bilden av händelseförloppet.

– Hastigheten var lite högre än 120 km/h, exakt hastighet går inte att fastställa, bilen har sedan kommit ut utanför vägbanan och föraren har panikbromsat, säger Alexandra Bergström till SVT.

Enligt henne har hastigheten spelat en stor roll i olyckan.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Men krockar man i 120 kilometer i timmen vid en 70-väg så har man kört för fort. Det kan vara så att man har kört för fort, hamnat långt ut på högerkanten och sedan inte kunnat ta sig tillbaka. Det är en teori som vi jobbar med, säger Alexandra Bergström till Sundsvalls Tidning.

Fortfarande nedsövd

Inte heller något fel på vägen har kunnat konstateras.

Den 19-åriga kvinna som körde bilen är fortfarande nedsövd, men Alexandra Bergström hoppas kunna förhöra henne inom kort.

– Jag har regelbunden kontakt med hennes läkare och planen är att de ska kunna väcka henne den här veckan. Men vi vet ännu inte omfattningen av hennes skador, säger Alexandra Bergström till SVT Nyheter Västernorrland.

Polisen har hittills bara kunnat ställa några inledande frågor till den 14-årig flickan – som fortfarande vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

Såg avåkningen

Enligt Sundsvalls Tidning var två personer först på plats efter olyckan.

– Den senare körde bil bakom och såg delar av den här avåkningen. Vi har hållit förhör med båda och han som körde bakom har gett en bild som stämmer väl överens med vad man ser om man tittar på olycksplatsen, säger Alexandra Bergström till tidningen.

Dödsolyckan utreds som vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik.

Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Sex unga befann sig i bilen.
Publicerad:

LÄS VIDARE