Spanien förlänger utegångsförbudet: ”Det värsta är framför oss”

Uppdaterad 2021-03-01 | Publicerad 2020-03-23

462 personer har dött i Spanien mellan söndagen och måndagen efter att ha smittats av corona.

Nu förlänger regeringen det utegångsförbud som man utlyste för sex dagar sedan.

– Det värsta ligger fortfarande framför oss, säger Pedro Sanchez, landets premiärminister.

Sedan en vecka tillbaka sitter alla i Spanien i karantän. Sedan dess får landets invånare bara röra sig utomhus om de ska gå och handla mat, mediciner, åka till och från jobbet eller ta sig till sjukhus. Men än så länge har utegångsförbudet inte haft en synlig effekt på smittspridningen.

Mellan lördagen och söndagen rapporterades 394 nya coronarelaterade dödsfall. Det är en 30-procentig ökning av döda på bara ett dygn. De senaste 24 timmarna har 462 dödsfall rapporterats, enligt den spanska tidningen El País. Med en total dödssiffra på 2182 personer är Spanien är nu det land i Europa med flest döda efter Italien.

Utsläppen i Barcelona har minskat med 85 procent som en följd av utegångsförbudet i landet.

Förlänger nödläget

Under morgonen meddelade premiärminister Pedro Sanchez att det nödläge och utegångsförbud som regeringen utlyst med anledning av coronautbrottet förlängs med ytterligare 15 dagar. Det innebär att utegångsförbudet sträcker sig över det katolska påskfirandet, då spanjorerna vanligtvis firar med att gå ut på gatorna i stora folktäta påskprocessioner.

– Spanien har vidtagit de mest drastiska åtgärderna sett i ett europeiskt sammanhang. Men tyvärr är Spanien ett av de länder i världen som är värst drabbade. Tyvärr kommer antalet fall att öka de närmsta dagarna. Det värsta ligger fortfarande framför oss och kommer att pressa vår kapacitet till gränsen, sa Pedro Sanchez i ett tv-sänt tal i lördags.

Tolv procent av de smittade i vården

Över 33 000 spanjorer har hittills testat positivt för corona. Enligt tidningen El País är tolv procent av dem, över 3 500, läkare, sjuksköterskor och andra anställda inom vården.

Flera spanska experter larmar nu om att sjukvårdens kapacitet kommer att vara nådd kring nästa onsdag.

– Det kommer att vara ett väldigt högt tryck på vissa platser, men kollapsen kommer inte att vara generell och utsträckningen över tid kommer göra att vi kan kontrollera det, sa en representant från den myndighet som samordnar arbetet för akut sjukvård i tidningen El Periodico.

Samtidigt rustar myndigheter för att kunna ta emot fler svårt sjuka i tillfälligt uppbyggda sjukhus. I Madrid, som haft 1263 dödsfall hittills, öppnades den gigantiska mässhallen Ifema med 200 sjukhussängar i helgen. Det tillfälliga sjukhuset byggs av militären och när det är det är färdigbyggt kommer det att rymma 1 500 platser.

Vårdpersonal i Madrid installerar nya sängar för coronasmittade patienter.
Poliser i Barcelona bär masker.
Frivilliga i en ”Sök och rädda”-enhet i Pamplona desinfekteras.

PODD Så kan virus spridas från djur till människa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen