Hustrun om misstänkte maken: Spelmissbruk och stora skulder

Häktad för stämpling till terroristbrott i Östersund

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Maken sitter häktad på sannolika skäl misstänk för stämpling till terroristbrott i Östersund.

För ÖP berättar nu hustrun om hur maken förändrades sista tiden, och om hans spelskulder:

– Han har förstört sitt liv, mitt liv och sina barns liv, säger hon till tidningen.

Det var den 14 augusti som en 32-årig man greps i centrala Östersund efter misstanke om att han försökt köra över människor med sin bil.

Kort därefter häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott.

1 av 6 | Foto: Polisen
I mannens bil hittades röda dunkar.

I baksätet på bilen fanns bland annat flera stora röda bensindunkar och i förhör har 32-åringen sagt att han vill ha samma advokat som den dömde terroristen Rakhmat Akilov.

För Östersunds-Posten berättar nu hustrun om sin make och deras tidigare liv tillsammans.

Hon berättar att hon på morgonen, samma dag som maken greps, hade mött sin make när hon kom hem från sitt jobb. Han var då på väg ut i skogen där han jobbade.

Hustrun: ”Det var hemskt”

Senare på eftermiddagen kom beväpnade poliser in i huset.

– Det var hemskt, jag förstod ingenting, säger hon till tidningen.

Familjen kommer ursprungligen från Kazakstan och kom till Sverige första gången 2012 via Polen. Familjen uppgav olika anledningar för att få asyl, bland annat att maken hotades för en spelskuld i hemlandet. Det ansåg Migrationsverket inte vara en tillräckligt anledning för skyddsbehov.

Familjen levde därefter gömda och fick återreseförbud till Sverige i två år.

Förra hösten återvände de till Sverige. Hustrun fick då jobb på ett ålderdomshem hon tidigare arbetat på medan maken hade det tuffare då han inte klarade språkkraven för brandmansjobb.

Till slut fick han jobb i skogen.

Lånat tiotusentals kronor

Samtidigt upptäckte hustrun att hennes make spelade igen. Hon berättar för ÖP att maken förändrades veckorna innan han körde in i betongfundamentet: att han satt mycket med sin mobil och gick undan när han skulle prata i telefon.

I efterhand har hon fått veta att maken lånat tiotusentals kronor från flera personer.

På ÖP-reporterns fråga om hennes make kan vara terrorist svarar hon dock nej.

– Nej, jag har aldrig hört något om terrorism, vi är som en vanlig familj som jobbar och så. Men jag har tänkt mycket på varför han har gjort så här, det är många frågetecken. Men jag vet nu att han lånat en massa pengar, och han kanske tänkte att det är bättre att sitta i fängelse eftersom han inte kan betala tillbaka så mycket. Jag vet inte, men jag tänker att det kan vara så, säger hon till tidningen.

”Har förstört mitt och barnens liv”

Hon berättar att familjen är muslimer men att hon har aldrig hört eller sett sin man uttrycka stöd för IS eller ge uttryck för några andra extrema åsikter.

Däremot är hon chockad över att maken lånat så mycket pengar.

– Han har förstört sitt liv, mitt liv och sina barns liv. Han tänkte inte på oss när han gjorde så här. Den dagen vi träffas igen har jag mycket som jag ska säga till honom, säger hustrun till ÖP.

Publicerad:

LÄS VIDARE