Ny pro-europeisk regering svors in i Italien

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-09-05

Luciana Lamorgese, ny inrikesminister, samtalar med utrikesministern Luigi di Maio under ceremonin i presidentpalatset.

Ministrarna har höjt sina högerhänder och svurit trohet till Italien i presidentpalatset i Rom.

Den nya regeringen, återigen ledd av Giuseppe Conte, är mer välvilligt inställd till EU och väntas införa en mjukare migrationspolitik.

Regeringskriser är ingenting nytt i Italien. Den regering som svors in på torsdagsförmiddagen, under ledning av president Sergio Mattarella, är den 67:e i raden – på 73 år.

Den nya koalitionen, som består av anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S), socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU), leds återigen av den partilöse juridikprofessorn Giuseppe Conte. Till sitt förfogande har han 21 nya ministrar, rapporterar Reuters.

21 ministrar

M5S-ledaren Luigi di Maio blir utrikesminister – den yngsta i Italiens historia, bara 33 år gammal. Utnämningen har dock väckt frågetecken då di Maio saknar erfarenhet inom internationell diplomati och, enligt nyhetssajten The Local , talar mycket blygsam engelska.

Finansminister är PD:s Roberto Gualtieri, som för tillfället leder EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor.

Legaledaren Matteo Salvinis forna roll som inrikesminister har tilldelats en partilös teknokrat, Luciana Lamorgese, som arbetat med migration och säkerhet på regional nivå i många år. Till skillnad från Matteo Salvini, som ofta kommunicerade med såväl väljare som politiker via Facebook och Twitter, har Lamorgese inga sociala medierkonton, skriver The Local.

– Det är en regering producerad av Paris och Berlin, född ur rädslan för att förlora makten, utan värdighet och ideal, med fel personer på fel platser, var Salvinis kommentar till utnämningarna, enligt Reuters.

Avvärjde nyval

Den nya regeringen bildades sedan PD och M5S kommit överens om ett dokument om 26 punkter tidigare i veckan.

Överenskommelsen avvärjde hotet om en regeringskris, sedan Femstjärnerörelsens tidigare koalitionspartner Lega dragit sig ur regeringen och efterlyst nyval. Premiärminister Giuseppe Conte avgick inför senaten, men fick sedan presidentens tillstånd att sondera terrängen för en ny parlamentarisk majoritet.

På fredag ska regeringen bli föremål för en omröstning i parlamentet. Regeringen måste godkännas av parlamentets två kammare.