Tiotusentals har skrivit på: Låt Buket, 10, stanna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På två dygn har över 30 000 personer skrivit under uppropet som startats för att Buket, 10, inte ska utvisas till Turkiet. Människor från hela landet har hört av sig för att erbjuda sin hjälp.

Nu tackar Buket alla som stöttar hennes kamp att få stanna hos familjen i Sverige.

– Det känns bra för mig, säger hon.

Berättelsen om tioåriga Buket som riskerar att skickas ensam till Turkiet har berört människor över hela landet. En av dem som upprörts av hennes öde är Leo Ahmed, 38, som bor i Kista i Stockholm.

– Jag blev jätteledsen och det var mycket känslor inblandade. Jag har själv tre barn hemma och tänkte: skulle jag skicka min tioåring själv ens till Kista centrum? Hur kan de skicka ett lite barn själv till ett annat land och hur ska hon leva där utan anhöriga och föräldrar? Jag måste göra något, berättar han.

Stöd från artister

Och kort efter att han läst artikeln startade han uppropet ”Låt Buket stanna”. Under torsdagseftermiddagen har över 30 000 personer skrivit under namninsamlingen.

– Det är helt otroligt. Jag trodde att jag skulle få ihop tusen underskrifter kanske. Men jag tror att det här känns så starkt hos människor för att det är ett litet barn det handlar om, säger Leo Ahmed, som säger att folk från hela landet hört av sig till honom.

Leo Ahmed, 38.
Leo Ahmed, 38.

Han hoppas att det massiva stödet kan få Migrationsverket att titta på Bukets fall igen.

– Myndigheter måste också anpassa sina beslut efter hur verkligheten ser ut. Jag hoppas de tittar på det här och ser om det går att göra en annan tolkning. Det här kan inte vara i enlighet med Barnkonventionen, säger Leo Ahmed.

Leo Ahmed håller också på att samla in videohälsningar och textmeddelanden från flera artister som han ska lämna till Buket. Bland dem som slutit upp bakom henne finns hiphopartisten Gee Dixon och mellovinnaren Frans.

– Jag hoppas att det kan peppa henne och att hon kan få en lite bättre sommar. Hon har precis haft skolavslutning och har sommarlov, hon borde njuta av sommaren och inte behöva tänka på såhär svåra saker, säger Leo Ahmed.

Foto: ANDREAS BARDELL/AFTONBLADET
Buket, 10, som ska utvisas till Turkiet.

”Vi har fått hopp”

Buket och familjen har också känt av de många och starka reaktioner som fallet väckt. Irfans inkorg på Facebook har fyllts av stöttande meddelanden från folk han inte känner. Hemma i Vårby gård blir familjen stoppad på gatan av grannar som frågar hur de mår. Kyrkan i området, skolpersonal och det lokala fotbollslaget har alla hört av sig för att erbjuda sitt stöd till familjen.

Och det gör skillnad att veta att de inte står ensamma, säger Irfan Kök, Bukets familjehemspappa.

– Det betyder jättemycket att se att det är så många som bryr sig om Buket. Man blir hoppfull när så många verkar tycka att det här är fel, säger han.

Bukets oro över att hon kommer att utvisas är stor. Men hon blir glad av allt stöd hon fått från kända och okända människor de senaste dagarna.

– Det känns bra att de stödjer mig, säger hon.

Flera av hennes kompisar har pratat med henne efter att ha sett artikeln om henne.

– De säger att de har sett mig på Aftonbladet och frågar om jag mår bra och om jag ska åka till Turkiet. Men jag tänker mycket på att jag kanske kan bli utvisad.

Foto: ANDREAS BARDELL/AFTONBLADET
Buket tackar nu för stödet som hon har fått.
Publicerad:

LÄS VIDARE