AKB: Frågan om SD for iväg fullständigt

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I söndagens Godmorgon Världen fick M-ledaren Anna Kinberg Batra svara på frågor om utspelet gällande samarbetet med SD.

Bland annat hur hon ser på den väljarflykt som uppstått efteråt.

– Det spårade ur i misstänkliggörande och missuppfattningar.

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Anna Kinberg Batra i Almedalen på söndagen.

Söndag är Moderaternas dag i Almedalen som nu sätter punkt för veckan.

I P1-programmet Godmorgon Världen svarade M-ledaren Anna Kinberg Batra på programledaren Jörgen Huitfeldts frågor.

Bland annat kommenterade hon att många vill se hennes avgång.

I en ny undersökning från Novus på uppdrag av SVT anser bara 42 procent av drygt 1 000 tillfrågade alliansväljare att hon bör sitta kvar.

– I en period där vi är i kris så ställs den frågan och så letar man efter fel. Jag har fått avgångskrav och det har varit spekulationer om det men jag har inte tänkt den tanken för den är inte aktuell på många år, säger hon i programmet.

Var för passiva i opposition

Huitfeldts frågade även Kinberg Batra om Moderaternas utspel i januari – om förslaget att lägga fram en gemensam alliansbudget och att börja samtala med Sverigedemokraterna – vilket lett till ett stort opinionstapp.

– Det fanns en tvekan om Moderaterna menade allvar i opposition och väljarna frågade sig varför vi är största oppositionspartiet. Vi var för passiva i opposition och skadades mest av decemberöverenskommelsen.

”Frågan om SD for iväg fullständigt”

Anna Kinberg Batra i Almedalen på söndagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Anna Kinberg Batra i Almedalen på söndagen.

AKB konstaterar även att man tappat väljare åt både SD och Centern och att utspelet om SD-samtalen missuppfattades bland opinionen.

– Jag är inte nöjd med hur det föll ut och hur det uppfattades kommunikativt. Jag tycker att det snudd på spårade ur ett tag med misstänkliggörande, missuppfattningar och att själva frågan om vi skulle vilja regera med Sverigedemokraterna for iväg något fullständigt. Det har jag aldrig sagt eller velat göra.

Men räknade ni med opinionstappet?

– Att man tar en risk när man gör så här, det vet jag, men det är klart att jag hellre vill vinna väljare än att förlora dem. Men jag är medveten om att i det värderinsgklimatet som vi har så tappar vi väljare åt flera håll när vi inte är tillräckligt bra. Men jag vill bli tydligare med budgeten och poltiken.

Publicerad: