”Den svenska mordutredningen har havererat”

Publicerad 2017-06-20

Mer än tre månader har gått sedan Zaida Catalán försvann och mördades i Kongo-Kinshasa.

Men den svenska polisutredningen står still.

Nyckelvittnen har ännu inte hörts – och någon resa till landet är inte planerad.

– Den svenska mordutredningen har havererat, säger en källa.

Den 12 mars fördes den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, och hennes amerikanske kollega Michael Sharp, 34, bort och dödades i Kasai-området i Kongo-Kinshasa.

Utöver en FN-utredning, som framför allt ska granska den egna organisationens ansvar, har tre mordutredningar inletts: en kongolesisk, en amerikansk och en svensk.

Den kongolesiska utredningen är redan avslutat och två män har ställts inför rätta.

Men enligt Evie Francq, researcher på människorättsorganisationen Amnesty, saknar den utredningen all trovärdighet.

– Helt avgörande uppgifter, som vad som hände med de fyra kongoleser som reste med FN-experterna, har inte utretts. Än mindre de politiska kopplingarna. Och 14 ytterligare personer, som man hävdar är delaktiga, är ännu på fri fot. Det är obegripligt att inleda en rättegång då, säger hon.

”Letar efter Kongo på kartan”

Jason Stearns, chef för Congo Research Group i New York, säger till Aftonbladet:

– Det är tydligt att den kongolesiska regeringens version av vad som hänt, att lokala miliser var ansvariga för morden, motsägs av flera avgörande bevis.

Medan den amerikanska utredningen uppges ha gjort vissa framsteg växer nu kritiken mot den svenska polisen.

– Det talas bland biståndsarbetare och diplomater i Kongo att den svenska brottsutredningen har havererat. Att man fortfarande letar efter Kongo på kartan, säger en källa med god insyn.

Vittnen har inte hörts

Aftonbladet har varit i kontakt med två personer, en svensk medborgare och en medborgare i ett EU-land, som båda befann sig i Kongo-Kinshasa vid tidpunkten för morden och vars kontaktuppgifter har kommit svensk polis tillhanda.

– Jag har inte hört något ifrån svensk polis, säger svensken.

Inte heller den andra personen, som genom sin kunskap om Kasai-området betraktas som en nyckelperson, har hört något:

– Jag har inte blivit kontaktad.

Evie Francq kom nyligen tillbaka från en resa till Kongo-Kinshasa, där hon följt upp morden på FN-experterna och de 42 massgravar som hittats. Hon såg inga spår av den svenska utredningen.

– Samarbetet mellan Sverige och Kongo verkar vara icke-existerande. Det är problematiskt. Sveriges utredning är väldigt viktig.

”Handlar om rättvisa”

Tiden är kritisk, enligt Evie Francq.

– Sverige har en skyldighet att göra mer. Det handlar om ge rättvisa till Zaida Cataláns och Michael Sharps familjer. Och i ett större perspektiv, till alla döda i Kasai.

Polisens utredare Sven-Åke Blombergsson vill inte kommentera mordutredningen:

– Du får ta det med åklagaren, jag ska på semester nu, säger han.

Även förundersökningsledaren Kristina Lindhoff Carleson, på internationella åklagarkammaren i Stockholm, visar sig vara på semester.

Väntar på svar

Aftonbladet hänvisas i stället till den andra åklagaren i fallet, Sara Nilsson. Efter att ha bett om tid för att sätta sig in i fallet kommenterar hon bristen på framsteg så här:

– Utredningen är beroende av att vi får information från andra myndigheter och andra länder. Vi har varit i kontakt med UD, FN och amerikanska myndigheter. Och vi har skickat en begäran om rättslig hjälp till Kongo, som ännu inte har besvarats, säger hon.

Tre månader har gått sedan mordet. Varför har ni inte varit på plats?

– Vi väntar på svaret från Kongo. Sedan behöver det utredas hur en sådan resa ska gå till. Den måste ske på ett säkert sätt, säger hon.

Vad har ni gjort konkret för att skynda på svaret?

—Vi har inget avtal med Kongo, snarare handlar det om en förhoppning om att de ska vilja hjälpa till. Och vi håller kontakt med svenska ambassaden i Kinshasa, säger Sara Nilsson.

Frustrerad över svårigheter

Samtidigt finns det vittnen utanför Kongo som ännu inte har blivit kontaktade av er trots att ni har fått deras kontaktuppgifter. Hur ser du på det?

– Jag kan inte kommentera det.

Vi har talat med personer som beskriver det som att den svenska mordutredningen har havererat.

– Det är inget jag kan skriva under på. Man kan bli frustrerad över svårigheterna, men min uppgift är att utreda det här så långt som möjligt, säger Sara Nilsson.

Zaida Cataláns och Michael Sharps familjer har båda krävt en obereonde FN-utredning av morden.