Två svenska män döms till fängelse för terrorbrott i Grekland

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Mirsad Bektasevic och en annan man greps med vapen och kontanter i östra Grekland förra vintern. De misstänks ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till IS.

Nu har männen dömts till 15 års fängelse för terrorbrott.

– Det finns inga som helst belägg för detta, det handlar bara om politik, säger advokaten Athanasia Karagkiozaki till P4 Göteborg.

1 av 3 | Foto: AP
Mirsad Bektasevic från Kungälv på en bild från 2007.

De två männen greps i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis i januari 2016. Polisen misstänkte att de var på väg till Syrien för att gå med i terrorsekten IS. Själva hävdade männen dock att de skulle turista.

På fredagen dömde en grekisk domstol männen till maxstraffet 15 års fängelse för medlemskap i terrororganisation och för innehav av krigsmateriel. Advokaten Athanasia Karagkiozaki uppger för P4 Göteborg att domen kommer att överklagas.

– Det finns inga som helst belägg för detta, det handlar bara om politik, säger Athanasia Karagkiozaki till radion.

Tidigare dömd för terror

En av de dömda är Mirsad Bektasevic. Han är svensk medborgare, uppvuxen i Kungälv, som är välkänd i terrorkretsar. Han greps av bosnisk antiterrorpolis i landets huvudstad Sarajevo 2005. I en lägenhet där svensken vistats hittade polisen sprängmedel, handeldvapen och rånarluvor. 2007 dömdes Mirsad Bektasevic till fängelse i 15 år för bland annat terror.

2011 överfördes Bektasevic till Sverige. Han frigavs villkorligt 2014. Sedan dess har han dömts för flera vapen- och drogrelaterade brott i landet.

Den andre mannen är i 20-årsåldern. Han har uppehållstillstånd i Sverige, och har tidigare bott i Göteborgsområdet.

Greps av en slump

De svenska medborgarna greps efter en rutinkontroll vid en busstation i hamnstaden Alexandroupolis i östra Grekland. Polis fattade misstankar mot dem efter att de betett sig misstänkt. I männens packning hittades bland annat macheteknivar, hölster till automatvapen och kontanter.

Männen förklarade beväpningen med att de skulle turista i staden Peplos, som ligger i gränstrakterna mellan Grekland och Turkiet.

LÄS MER:

Terrorsvenskens mamma: Rädd han ska bli dödad
Här jobbade terrormisstänkte svensken
Terrormisstänkta från Sverige åtalas
Terrormisstänkta gripna i Grekland

Publicerad: