Vita älgar blir fler i Värmland

TT

Uppdaterad 2021-08-12 | Publicerad 2021-08-11

En vit älg i Gunnarskog i Värmland 2017. De ovanliga djuren skjuts sällan av jägare, och bedöms därför sakta bli fler i länet.

De vita älgarna blir allt fler i Värmland. Jägare avstår oftast från att skjuta vita älgar, eftersom de anses vara så intressanta.

– Även om det inte i formell mening finns fredade vita älgar, så är det många jaktlag som har dem fredade, säger jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen till P4 Värmland.

– I dag skulle jag uppskatta att det finns någonstans mellan 50 och 100 vita älgar i Värmland, tillägger han.

De vita älgarna är inte albiner. De har ett tillstånd som kallas leucism, och innebär att djur kan få vit eller blekgul pälsfärg utan att ögonen blir röda.

Värmlands vita älgar fick uppmärksamhet över hela världen 2017, sedan en lokal politiker lagt ut ett filmklipp på nätet.

Samma år fattades beslut om skyddsjakt på en vit älgtjur som uppträtt aggressivt, främst mot hundar. Men beslutet möttes av protester, och polisen avblåste jakten när det inte kom några nya rapporter om incidenter.

Vita älgar har setts även på andra håll, till exempel i Bohuslän. 2017 uppskattades antalet vita älgar i hela landet vara mellan 50 och 100, men siffran bedömdes som mycket osäker.