Trupper i natt efter ödestal och uppvisning i tv

Publicerad 2022-02-22

Rapporter om granatbeskjutning, vädjanden från separatistledare och ett dramatiskt möte med säkerhetsrådet.

– Jag har hört era synpunkter. Ett beslut ska tas i dag, sa Putin inför tv-publiken.

Sedan höll han talet som sänder chockvågor genom världen – och beordrade ”fredsbevarande styrkor” till utbrytarregionerna.

I natt kom uppgifter om att trupperna redan korsat gränsen.

Följ ämnen
Ukraina

Ordern från Moskva sent på måndagskvällen blev det explosiva slutet på en omvälvande dag där dramatiken hela tiden stegrades framför ögonen på de miljontals ryssar som följde händelseutvecklingen vid sina tv-apparater.

Kreml har beordrat försvarsdepartementet att trupper ska utföra ”fredsbevarande operationer” i de ockuperade regionerna i östra Ukraina.

Här signerar Putin de historiska dokumenten – erkänner de ukrainska separatistregionernas självständighet.

Ryssland har upprepade gånger beskyllt Ukraina för attacker och beskjutning mot befolkningen i utbrytarregionerna. För några dagar sedan drog man igång en massevakuering ”till skydd mot våldshandlingar”.

Den ukrainska regeringen har upprepade gånger förnekat att man står bakom någon granatbeskjutning. Både USA:s och Storbritanniens utrikesministrar har menat att incidenterna snarare är bevis på ryska operationer under falsk flagg.

Det var i natt oklart om styrkorna skulle hålla sig i de områden som kontrolleras av separatister.

Skulle man välja att gå in i det större område som hålls av ukrainsk militär, men som separatisterna anser sig ha rätt till blir omfattningen av krisen allt större.

Rebellregionerna Donetsk och Luhansk styrs delvis av separatister. De vill inte tillhöra Ukraina.

I natt kom obekräftade uppgifter om att de ryska trupperna redan kan ha gått in i utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk.

Enligt ukrainska myndigheter ska befolkningen i staden Makiivka, strax väster om Donetsk, ha sett en rysk militärkonvoj längs vägen, uppger The Guardian.

Från ukrainskt officiellt håll säger man sig inte veta huruvida de militära fordon som setts på vägarna tillhör den reguljära ryska armén eller separatiststyrkorna.

Från amerikanskt håll uppgav man att ryska styrkor med stor sannolikhet korsat gränsen under natten.

I ett tv-tal under natten sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att man räknar med stöd från västländerna.

– Vi är inte rädda för någonting eller någon, sa han.

Den här bilden, ur en video som uppges vara tagen av separatisterna från Donbas, visar hur de första ryska trupperna rullar mot gränsen. Kolonn av bussar och jeepar, vitmålade som FN:s ”blå hjälmar”, är enligt Ryssland en ”fredsbevarande styrka”. Enligt obekräftade källor ska även ryska artilleriförband och stridsvagnar befinna sig precis vid gränsen.

”Snabbt och kraftfullt svar”

Under måndagskvällen utlovade USA:s utrikesminister Anthony Blinken ”ett snabbt och kraftfullt svar” på händelseutvecklingen där Putin plötsligt meddelade att Ryssland erkänner utbrytarregionernas självständighet.

Men vid ett möte med reportrar under natten sa en talesperson för Bidens regering att inga nya amerikanska sanktioner mot Ryssland är att vänta ”eftersom de ryska trupperna rör sig på områden de redan ockuperar” och att det därför inte kan ses som en ytterligare invasion.

– Ryssland fortsätter eskalera denna kris som man själv skapade från början. Vi fortsätter att sträva efter diplomati tills stridsvagnarna rullar in, men vi har inga illusioner kring vad som kan komma härnäst, heter det från den amerikanska sidan enligt Reuters.

Det har varit några dagar av snabba och ödesmättade vändningar om krisen i Ukraina och det allt mer överhängande krigshotet.

Världen vaknade under måndagen till beskedet att både president Putin och president Biden principiellt godkänt att gå vidare med planen på ett toppmöte där man skulle diskutera ”säkerhet och strategisk stabilitet i Europa”.

Den franske presidenten Macrons telefonmaraton under söndagen sågs som ett glädjande tecken på att en diplomatisk väg kanske fortfarande är framkomlig.

Men optimismen höll inte i sig länge.

Ukrainska gränsvakter vid en checkpoint mot området Novotroitske i östra delarna av landet som kontrolleras av separatister med stöd från Ryssland.

Militären: Dödat sabotörer

För den ryska tv-publiken var hela måndagen en uppbyggnad till Putins ödesmättade tal under kvällen där han gav beskedet att Ryssland erkänner utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga, skriver New York Times.

Det började med nya braskande rapporter i de statskontrollerade tv-kanalerna om omfattande granatbeskjutning mot civilbefolkningen i de östra utbrytarregionerna av Ukraina.

Tv rapporterade också uppgifter från ryska militären om att man ska ha hittat och dödat fem ukrainska sabotörer som tagit sig in på rysk mark, skriver New York Times.

Man sände dessutom videoinspelade vädjanden från de bägge separatistledarna i Luhansk och Donetsk där de bad president Putin att erkänna deras regioner som självständiga.

I regionen Donetsk, som kontrolleras av pro-ryska separatister, firades det efter kvällens besked. Ryssland har nu erkänt regionerna som självständiga från Ukraina – och Putin har beordrat ryska trupper över gränsen. 

”Koreograferat” möte för tv

Senare sände man en timmes lång videoupptagning från Putins möte med sitt säkerhetsråd. Där fick rådgivarna en efter en tala vid ett podium och förklara varför Putin borde följa separatistledarnas vädjan och ta beslut om självständighet.

The Guardian beskrev mötet som ”koreograferat” för den ryska tv-publiken.

Det slutade med en cliffhanger som gjord för tv med Putin som sa ”Jag har hört era åsikter. Ett beslut ska tas i dag”, skriver tidningen.

Strax senare sändes det nästan timmeslånga talet där Putin hotade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och kallade hans regim för en ”marionettkoloni”.

– För de som tagit och håller fast vid makten i Kiev kräver vi att de genast avslutar sin militära aktivitet. Om inte, ligger det fullständiga ansvaret för en möjlig fortsatt blodsutgjutelse på den ukrainska regimens samvete, sa Putin i talet.

Han gjorde en lång historisk utläggning där han menade att Ukraina är en produkt av Sovjetunionen.

– Det moderna Ukraina var helt och fullt skapat av Ryssland. Bolsjevikiska, kommunistiska Ryssland för att vara exakt, sa Putin.

Enligt Putin gör sig Ukraina skyldigt både till att förneka sina historiska band med Ryssland – och hjälper USA att försvaga Ryssland genom att söka medlemskap i Nato.

– Varför var det nödvändigt att göra oss till fiende? sa han.

Efter talet, som möttes av fördömanden över världen och ledde till mängder av telefonsamtal världsledarna emellan, visade den statliga televisionen när Putin på plats i Kreml skrev under beslutet om självständighet för Luhansk och Donetsk.

Sedan kom snabbt ordern om att man går in med trupper i utbrytarregionerna.