Hög arbetsbelastning orsak till flera förlossningsdödsfall

Publicerad 2021-11-11

Totalt sex barn har dött till följd av hög arbetsbelastning i förlossningsvården.

Det visar en genomgång av lex Maria-anmälningar som SVT Nyheter har gjort.

– Varje barn som dör före, under och efter en förlossning är en tragedi, säger förlossningsläkaren Karin Pettersson till SVT.

Det råder brist på barnmorskor i 19 av landets 21 regioner.

Samtidigt pågår massuppsägningar i yrkeskåren, och larmen om en ohållbar arbetsmiljö duggar tätt i vad som beskrivs som en nationell förlossningskris.

I en videodagbok på Aftonbladet berättar barnmorskan Hannah Dahlbäck, 39, om sitt stressiga jobb – som hon nu sagt upp sig från.

– Vi är för lite folk och har för få platser i förhållande till antal födande. Det är väldigt stressigt. Vi springer mellan rum och slår knut på oss själva, säger hon.

SVT Nyheter har gått igenom beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som rör lex Maria-anmälningar om allvarlig vårdskada i samband med förlossning.

Sex fall

Totalt handlar det om över 200 beslut från 2018 till och med september 2021.

Bland dessa återfanns totalt sex fall där barn har dött eller skadats allvarligt i samband med förlossning och där hög arbetsbelastning nämnts som en bidragande orsak. Något som även Ivo i en skrivelse förra året beskrev som en återkommande orsak till att det går fel i samband med förlossningar.

Däri beskrivs bland annat att man i vissa ärenden har sett att läkare och barnmorskor ”kan tappa fokus och blir mindre uppmärksamma när de drabbas av tunnelseende på grund av hög arbetsbelastning”.

Totalt tre av de sex dödsfall som SVT identifierat inträffade på Södersjukhuset i Stockholm. Ivo slog i förra året fast att man i flera ärenden sett ”allvarliga brister i patientsäkerheten”, men att SÖS vidtagit åtgärder för att förhindra upprepning.

Förlossning. Arkivbild

”Är en tragedi”

I Sverige föds mellan 115 000 och 120 000 barn varje år, och det är en väldigt liten andel av dessa som går illa.

Karin Pettersson, förlossningsläkare och sakkunnig i Region Stockholm, säger dock till SVT Nyheter att varje barn som dör före, under och efter en förlossning är en tragedi och att det utreds noggrant.

– Jag skulle inte säga att barn dör på grund av hög arbetsbelastning men att det förekommer att det är en bidragande orsak. Vid varje sådan situation så tar vi otroligt allvarligt på det, för vi vill inte att det någonsin ska hända.

Vidare säger hon att man vill ha en bemanning på förlossningsenheterna, inte bara i Region Stockholm utan i Sverige, där bemanningen och kompetensen är tillräckligt hög för att minimera risker att sådana här allvarliga händelser sker.

Under tisdagen meddelade Moderaterna i Region Stockholm att förlossningsvården ska få ett tillskott på 100 miljoner kronor årligen för att kravet om en barnmorska per födande kvinna ska kunna uppfyllas.

– Det här är inte ett tomtebloss. Vi ska ha en barnmorska per födande som en ny norm, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Säger nej till höjda löner

Beskedet mötte dock kritik både från anställda och oppositionen som menar att summan är för liten för att kunan genomföra kravet på bred front.

Under onsdagen meddelade Svenonius att tillskottet blir större än så.

– Vi tillför drygt 550 miljoner under tre år för att förbättra förlossningsvården i Stockholm, säger hon till Aftonbladet.

Extrapengarna ska bland annat gå till att förbättra arbetsmiljön, införa nya möjligheter till kompetensutveckling och öka läkarbemanningen.

Kravet på löneökningar för barnmorskorna i Stockholm avslås dock.

– Lönesättningen sker enligt den svenska modellen och den kommer vi inte frångå, säger Svenonius.