Ann Linde om svenskarna i Afghanistan: Kan inte ge några löften

Publicerad 2021-09-04

Mellan 150 och 200 svenskar är kvar i Afghanistan efter att evakueringarna från Kabuls flygplats avslutats.

Arbetet för att få ut dem och afghaner som jobbat för Sverige fortsätter, säger Ann Linde (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

– Det går inte att ge några löften, säger hon.

Evakueringarna från Kabuls flygplats avslutades i förra veckan. Den 31 augusti lämnade de sista amerikanska trupperna landet.

Men både utländska medborgare och många av de afghaner som hade planerats att flygas ut ur landet blev kvar. Tidigare har UD inte velat gå ut med hur många svenska medborgare eller personer med svenska uppehållstillstånd fortfarande befinner sig i landet.

Nu går Ann Linde (S) ut med hur många som står kvar på den så kallade svensklistan.

– Vi tror att det är ungefär 150 till 200 personer. Men det är frivilligt att skriva upp sig på listan, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon och understryker att det inte går att få en exakt siffra på hur många som är kvar i landet.

Måste ha dialog med talibaner

Hon säger att arbetet med att fortsätta evakuera både svenskar och afghanska flyktingar och tidigare anställda för Försvarsmakten fortsätter.

– Vi ska försöka att koordinera arbetet så att EU lättare kan få tillstånd att få ut dessa personer, människorättsaktivister, journalister och feminister. De flesta som var clearade fick vi inte med oss, säger hon men går inte in på något antal.

För att få ut människor är man helt beroende av talibanerna och man kommer att behöva ha en dialog med dem för att få tillstånd att få ut fler, enligt Linde.

– Det går inte att ge några löften här. I slutändan är det talibanerna som bestämmer, det såg vi flera gånger under evakueringarna.

Under lördagen kom nyheten att Kabuls flygplats har öppnats för att ta emot nödhjälp, och att man inom kort även kommer att återuppta civil flygtrafik. Det rapporterar Al Jazeera som hänvisar Qatars Afghanistanambassadör.

Ett tekniskt team har satts in för att reparera start- och landningsbanan på flygplatsen, enligt ambassadören. Två inrikeslinjer ska ha inrättats, mellan Kabul och Mazar-i-Sharif respektive Kandahar.

Svårt med uppgörelser

Går det att lita på talibanerna, undrar Nyhetsmorgons programledare.

– Det är svårt att säga, men jag har talat med dem som jobbat där som Svenska Afghanistankommittéen och militärer som varit ute. Deras bild är att om du har en uppgörelse så gäller den på den platsen som du är. Är det en uppgörelse i Kabul så behöver den inte gälla vid gränsen vid Pakistan.

Ann Linde understryker att det för Sveriges del inte är aktuellt att ge något politiskt erkännande av talibanerna.