Live

Aftonbladet Direkt

 • Fastnålat inlägg

  Kor evakuerade ur övertänd ladugård

  15 maj 16.56
  Sigrid Nenander

  Vid halv fyra-tiden på onsdagseftermiddagen larmades SOS om en ladugårdsbrand utanför Varnhem i Skara.

  Ett tjugotal kor ska ha befunnit sig i ladugården när branden bröt ut.

  Ingrid Almgren, vakthavande befäl på samhällsskydd mellersta Skaraborg, säger till NLT att ett 20-tal kor funnits i byggnaden. Två av dem lyckades räddningstjänstens personal få ut.

  – Alla djuren är ute och det finns inga uppgifter om att någon ko skadats, säger hon till tidningen.

  Ett flertal brandbilar uppges arbeta med släcklingsarbetet, men byggnaden uppges vara helt övertänd och kan inte räddas.

  Vad som orsakat branden är i nuläget oklart.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
 • TT
  2 min

  Rekordförsäljning av majblommor – 90 miljoner

  Majblomman 2024. Arkivbild.
  Majblomman 2024. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

  Årets försäljning av majblommor har resulterat i en insamling på 90 miljoner kronor, enligt Majblomman. Det är 14 miljoner mer än förra årets rekordnotering.

  Barnrättsorganisationen märker av ett ökat intresse för att sälja majblomman. Runt 51 000 unga deltog i årets insamling, en ökning med 11 000.

  ”Tack vare alla barn som säljer majblommor kan vi dela ut mer stöd till barn i ekonomisk utsatthet”, säger generalsekreterare Åse Henell i ett pressmeddelande.

  Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet.

 • Ellen Sundström
  17 min

  Ett barn död efter kollapsen i Mexico

  Dödssiffran stiger efter att en scen kollapsade i Mexico, skriver BBC News.

  Totalt 9 personer uppges ha dött, varav ett barn.

 • Beri Zangana
  07.51

  Norge stänger gränsen för ryska turister

  Norge stänger gränsen för ryska turister och nu ska bara ryska medborgare med "särskilda anledningar" få komma in i landet, rapporterar NRK.

  De nya reglerna träder i kraft den 29 maj och innebär bland annat att polisen även kan utvisa ryska medborgare.

 • TT
  07.43

  Efter skakande video: Israel vill förnya samtal

  Israeler i protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering i Tel Aviv tidigare i maj.
  Israeler i protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering i Tel Aviv tidigare i maj. Foto: Leo Correa/AP/TT

  Israels förhandlingsteam har fått grönt ljus för fortsatta försök att få hem gisslan från Gaza. Åtgärden sker sedan föräldrar till gisslantagna kvinnor släppt en skakande video från 7 oktober-attacken.

  Israels krigskabinett uppges enligt Times of Israel ha godkänt nya riktlinjer för de israeliska förhandlarna, som i månader beskrivits som bakbundna av premiärminister Benjamin Netanyahu.

  Krigskabinettet, där Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant och tidigare försvarsminister Benny Gantz ingår, uppges på onsdagskvällen ha haft ett fyra timmar långt sammanträde.

  Mötet hölls sedan sju familjer till kvinnliga gisslantagna soldater släppt en video filmad i samband med kidnappningen från militärbasen Nahal Oz den 7 oktober i fjol. I videon syns kvinnorna, flera av dem blodiga och blåslagna, uppra

 • Ellen Sundström
  07.22

  Teodorescu Måwe: "Judehat förklätt till Israelkritik"

  KD:s toppkandidat Alice Teodorescu Måwe berättar i P1 Morgon att hon anser att Israelkritik är judehat i förklädnad.

  – På 30-talet var det personen, juden, som förklarades vara problemet i samhället. I dag pratar vi om Israel, staten. Det är antisemitism i båda fallen, men objektet har bytt namn, säger hon.

  Hon menar vidare att Sverige sen 7 oktober inte sett denna nivå av hat mot judar sedan förintelsen.

  – Det är strömningar som inte fanns på samma sätt i Europa för att man aktivt har arbetat med dem sedan förintelsen. Till stor del är det importerade uppfattningar som är relativt normala i mellanöstern, men som i en svensk och europeisk kontext uppfattas som väldigt främmande.

  Däremot säger hon att det finns befogad kritik mot Israels regering.

  Som kandidat till EU-parlamentet vill hon bland annat att hatbrott ska bli ett EU-brott. EU-brott är brott där EU bestämmer gemensamma definitioner av olika brott och påföljder som medlemsländerna måste följa, till exempel gällande människohandel och terrorism.

 • TT
  07.05

  Undantagstillstånd i stora delar av Ecuador

  Soldater visiterar en man under en patrullering i Quito i Ecuador i april. Arkivbild.
  Soldater visiterar en man under en patrullering i Quito i Ecuador i april. Arkivbild. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

  Ecuador utlyser undantagstillstånd i nästan en tredjedel av sina provinser efter en våldsspiral.

  Samtidigt pågår regeringens ”krig” mot narkotika och kriminella gäng.

  Undantagstillståndet, som utlyses i sju av landets 24 provinser, möjliggör att soldater kan utplaceras på gatorna. Åtgärden meddelades på onsdagseftermiddagen lokal tid och ska gälla i 60 dagar för provinserna Guayas, El Oro, Santa Elena, Manabí, Los Ríos, Sucumbíos och Orrellana.

  Områdena har nyligen sett en ökning av ”systematiskt våld utfört av organiserade våldsamma grupper, terrororganisationer och icke-statliga krigförande individer”, enligt ett dekret från regeringen.

  Redan i januari i år utfärdade landets president Daniel Noboa ett första undantagstillstånd i landet efter att narkotikaledaren Adolfo Macías flytt från ett

 • TT
  05.51

  Minst fyra döda i scenkollaps i Mexiko

  Minst fyra människor har omkommit och många fler ska ha skadats i samband med att en scen kollapsade under ett kampanjmöte i nordöstra Mexiko inför presidentvalet i landet, enligt lokala myndigheter.

  Presidentkandidaten Jorge Álvarez Máynez uppger att han uppsökt ett sjukhus efter olyckan som inträffade i San Pedro Garza García i delstaten Nuevo León.

  ”Det enda viktiga just nu är att ta hand om offren för olyckan”, skriver han på X.

 • Beri Zangana
  05.48

  Tonåring sköt mot lägenhet – ska ha haft drogskuld

  En 17-årig pojke sköt flera skott mot en bostad i södra Stockholm förra året. Nu har han dömts för för bland annat grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i ett år.

  Enligt utredningen ska pojken ha fått uppdraget av en annan person – men vem det är har utredningen inte kunnat slå fast.

  Pojken avlossade flera skott mot en lägenhetsdörr och senare hittades även skotthål på bostadens balkong.

  Pojken har själv erkänt att han avlossat skotten men nekat till att han hade som avsikt att mörda någon av personerna i bostaden.

  Enligt 17-åringen, som nu fyllt 18, ska han ha behövt ta på sig uppdraget för att betala en narkotikaskuld.

 • Beri Zangana
  05.34

  Uppgifter: Bud på gång i vårdkonfikten

  Den vårdkonflikt som pågått i fyra veckor kan snart vara över. Enligt källor till Ekot har parterna fått information av medlarna om att det kommer att en hemställan kommer att läggas inom kort.

  Det skulle innebära ett bud som förslag till en lösning på konflikten. Men vad budet kommer att innehålla är inte känt.

  Den centrala frågan har framför allt varit den om arbetstidsförkortning. I dagarna har Vårdförbundet varslat om strejk i flera regioner. Om parterna inte kommer överens om en lösning inleds en strejk den 4 juni klockan 11.

  Konflikten mellan facket och arbetsgivarna har pågått i fyra veckor. Facket har anklagat arbetsgivarna för att inte möta deras krav om kortare arbetstid. Samtidigt menar arbetsgivarna att facket inte vill förhandla.

 • TT
  03.49

  Fem döda och många skadade efter tornado

  Det råder stor förödelse i Greenfield i Iowa efter tornadon. Bild från onsdagen.
  Det råder stor förödelse i Greenfield i Iowa efter tornadon. Bild från onsdagen. Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

  Fem personer dog och minst 35 skadades när en kraftig tornado förstörde delar av Greenfield, en ort i Iowa USA med omkring 2 000 invånare. Enligt lokala myndigheter är antalet skadade troligtvis högre än vad som hittills kunnat redovisas.

  Tornadon, som drog fram under tisdagseftermiddagen lokal tid, lämnade stor förödelse efter sig. Bostäder, butiker och ett litet sjukhus har förstörts och flera vindkraftverk utanför staden slets sönder.

  Under onsdagen pågick fortfarande sökarbete i Greenfield för att säkerställa att inga fler personer var begravda i spillrorna.

 • TT
  02.54

  Kinesisk militär "omringar" Taiwan

  Kina har på torsdagsmorgonen, lokal tid, inlett en två dagar lång militärövning som ska ”omringa ön Taiwan”, rapporterar regimstyrda nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua). Övningen – som genomförs i Taiwansundet och norr, söder och öster om Taiwan – innefattar både flygplan och fartyg.

  Övningarna inleds bara tre dagar efter att Taiwans nya president Lai Ching-Te svurits in. Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och har stämplat Lai Ching-Te som en farlig separatist på grund av att han tidigare gjort uttalanden om självständighet för Taiwan.

  Enligt Li Xi, militär talesperson i Kina, ska övningarna tjäna som ett ”straff för separatistiska handlingar” utförda av Taiwan samt ”en sträng varning för inblandning och provokation från externa krafter, rapporterar Nya Kina.

 • Johan Edgar
  02.11

  Stor insats efter larm om farligt föremål

  Foto: Blåljus Sthlm

  Polisen har vid 02-tiden en större insats kring ett flerfamiljshus i västra Stockholm efter larm om ett farligt föremål.

  Ett föremål liggande utanför porten ska undersökas av bombtekniker, enligt uppgift till Aftonbladet.

  Ett större område kring flerfamiljshuset har spärrats av. Helikoptern har cirkulerat över platsen.

 • TT
  01.54

  Krisläge i stora delar av Ecuador

  Soldater i Quito i Ecuador i april.
  Soldater i Quito i Ecuador i april. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

  Ecuador utlyser undantagstillstånd i nästan en tredjedel av sina provinser efter en ökning av våld, medan regeringens ”krig” mot narkotika och kriminella gäng pågår.

  Undantagstillståndet, som utlyses i sju av landets 24 provinser, möjliggör att soldater kan utplaceras på gatorna.

  Åtgärden meddelades på onsdagseftermiddagen lokal tid och ska gälla i 60 dagar.

 • TT
  01.26

  Leos lekland får betala för brister

  Leos lekland uppmanades att åtgärda alla sina anläggningar sedan en kvinna skadats allvarligt i Västerås. Mer än ett år senare fanns brister kvar på en anläggning i Luleå.

  Nu tvingas Leos lekland betala 500 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

  Enligt en dom i förvaltningsrätten i Karlstad fick företaget 2019 uppmaningen att åtgärda mattorna under lekställningarna som lett till att kvinnan skadats.

 • Nora Fernstedt
  00.09

  Macron har landat i Nya Kaledonien

  Macron kliver ombord på presidentplanet
  Macron kliver ombord på presidentplanet Foto: Ludovic Marin/AP

  Frankrikes president Emmanuel Macron har precis landat i Nya Kaledonien, där han ska försöka dämpa de våldsamma oroligheter som blossat upp.

  Protesterna har rasat i Stilla havsögruppen i en vecka. Sex personer har dödats, närmare 400 byggnader har förstörts och franska elitstyrkor har kallats in för att slå ner protesterna.

  Macrons besök har väckt blandade reaktioner hos de lokala politikerna – de franskvänliga ser det som en vilja att hitta lösningar, medan de som kämpar för ökad självständighet tycker att presidenten bara häller bensin på elden han tänt.

  Bakgrunden till protesterna är en fransk lagändring som ska göra det möjligt för invånare som bott i Nya Kaledonien i tio år att rösta i provinsvalet i den franska kolonin. Något som ses som ett hot mot urbefolkningen kanakernas inflytande.

  Läs mer här 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

 • söndag14.13

  Varför åkte det precis förbi 2 ambulanser och 3 polisbilar med sirener och blåljus i vasastaden?

  Hanna

  Hej! Det har varit en olycka vid tunnelbanan på Odenplan.

  Amanda Hällsten
 • 18 maj19.20

  Har ni publicerat något angående att myndigheten för psykologiskt försvar anmält tv4’s kalla fakta för repotaget om SD’s påstådda trollfabrik?

  Alex

  Hej Alex, vi har skrivit om det här.

  Erica Fält
 • 18 maj19.18

  Vad blev publikresultatet på Taylor Swifts konsert? Hittar inte det i någon av artiklarna.

  Lego

  Hej Lego! Det undrar vi med, Taylor Swift sa ju på scenen att det var publikrekord igår och vi har sökt arrangören hela dagen utan svar tyvärr! Uppdaterar dig så fort vi vet mer.

  Erica Fält
 • 14 maj22.54

  Förstår inte vad skillnaden är mellan SD:s ”trollfabrik” och Aftonbladets kultursidor.

  Kan någon förklara hur det skiljer sig mot t.ex Anders Lindbergs texter och ordbajsande?

  albin

  Skillnaden är att Anders skriver sina egna åsikter och undertecknar med sitt eget namn.

  En ”trollfabrik” är en dold organisation som sprider vilseledande information i propagandasyfte – utan att vara tydliga med vem som är avsändare.

  Lina Thorén
 • 13 maj23.46

  Då kan väl 7-eleven och pressbyrån även sluta sälja godis och läsk?

  Märkligt att dom skall styra vad kunden efterfrågar.

  Snus förväntar jag mig även kommer att sluta säljas precis som cigaretter.

  Skall dom istället ha grönsaker och vitaminer?

  Nu fd.kund

  Efterfrågan kan de inte styra över – men väl sitt eget utbud. Om de inte vill sälja cigaretter står det dem fritt att sluta göra det.

  Snus verkar de dock vilja fortsätta sälja, liksom godis och läsk.

  Här kan du läsa mer om hur de resonerar.

  Lina Thorén

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.