Man misstänkt för våldtäkt – jagas av polis

Publicerad 2022-06-04

Polisen i Uddevalla jagar en man för våldtäkt på ung flicka.

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, uppmanar allmänheten att hjälpa till med iakttagelser.

– Vi misstänker att gärningsmannen rekognoscerat på platsen innan överfallet, säger Christer Fuxborg.

På väg hem från skolan vid 15-tiden på fredagen ska en ung flicka ha blivit anfallen och våldtagen av en man i tjugoårsåldern.

Händelsen inträffade i Uddevalla. Den misstänkte gärningsmannen ska ha ljust hår och vara iförd svarta kläder. Han jagas fortfarande av polisen.

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg uppger att man fått in ett ”bra tips” från allmänheten om att en man ej hemmahörande i området ska ha rört sig på platsen innan överfallet.

– Vi misstänker att gärningsmannen kan ha rört sig i anslutning till platsen där överfallet skedde och rekognoscerat, säger Christer Fuxborg.

Han uppmanar folk att vara vaksamma och ringa 114 14 om man iakttar en person som stämmer in på den misstänkte mannens signalement, och som beter sig skyggt och undvikande.

”Söker med ljus och lykta”

Polisen befinner sig på brottsplatsen med hundar för att säkra bevis. Flickan har förts till sjukhus och polisen hoppas kunna säkra DNA under undersökningen av henne.

– Det här är ett prioriterat ärende för oss och vi söker med ljus och lykta efter spår som kan hjälpa oss att hitta den misstänkta gärningsmannen, säger Christer Fuxborg, och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd händelse, att en ung flicka på väg hem från skolan blir attackerad på det här sättet. Det här är något som aldrig får hända.

”Allmänheten ska ha credd”

Vid 15.19 uppger Christer Fuxborg att ett stort antal tips inkommit till polisen, varav flera bedöms som goda.

– Allmänheten ska ha credd för det engagemang som visats i det här fallet, säger han.

Sökandet efter den misstänkta gärningsmannen är för tillfället koncentrerat till området där brottet ska ha begåtts, men även i närheten av platsen.

– Vi försöker att hitta rätt ände i höstacken, säger Christer Fuxborg.

Flickan ska ha blivit indragen och våldtagen i ett buskage i Uddevalla.

”Tittar brett på alla möjligheter”

Christer Fuxborg säger att flickan och gärningsmannen inte har stått i någon av förbindelse med varandra sedan tidigare.

– De känner absolut inte varandra, säger han.

Eftersöker ni några särskilda områden i dagsläget?

– Inget speciellt område, men när det kommer in fler tips så kommer vi värdera dem och utifrån dem göra upp en strategi eller plan. För tillfället tittar vi väldigt brett på alla möjligheter, säger Christer Fuxborg.

Följ ämnen i artikeln