Hässelbypappan skyller på strålning – fick inte hjälp av myndigheter

Uppdaterad 2022-01-03 | Publicerad 2022-01-02

Hässelbypappan trodde att familjen utsattes för strålning i lägenheten.

Han sökte hjälp hos myndigheter som avvisade honom och gjorde orosanmälan.

Sedan misstänks han ha knivhuggit sina barn och kastat ut dem från femte våningen.

Pappan säger att ”om de hade fått hjälp hade det inte behövt gå så långt”, enligt dom i förvaltningsrätten.

En söndagskväll i mitten av november larmades polisen till en adress i Hässelby, västra Stockholm.

En pojke och en flicka under tio år hittades livshotande skadade på marken intill ett flerfamiljshus. Pojken dog senare av sina skador.

Deras pappa greps och sitter nu häktad misstänkt för mord och mordförsök. Han anklagas för att ha knivhuggit barnen och kastat ut dem från femte våningen. Flickan överlevde och har vårdats på sjukhus under lång tid. Mamman i familjen greps men släpptes kort därefter. Hon är fortfarande misstänkt, men på fri fot.

Strålning i lägenheten

Nu har förvaltningsrätten beslutat att föräldrarna inte är lämpliga att ta hand om flickan. Föräldrarna motsätter sig det och vill att hon ska bo med mamman som bör få ensam vårdnad.

Enligt utredningen uppger pappan att han sedan juni 2021 känt ”besvär” i familjens bostad. Han uppfattade att det berodde på att strålning kommit in i lägenheten. I utredningen framkommer det att pappan uppgett att ”det är ingen form av spökjakt det handlar om, utan det slags strålning eller elektromagnetiska fält som i fråga förekommer i vissa bostäder. Det är inte bara han som påverkats av strålningen, utan hela familjen har känt av den på olika sätt”, står det i domen.

Då tog han kontakt med flera myndigheter och sökte vård på vårdcentral, men ansågs sig inte få den hjälp han ville ha.

Filmade och väckte barnen

Enligt honom har han försökt att hjälpa sin familj på olika sätt, men att de inte fått någon hjälp. Han uppger att han känt sig ”otroligt trött och desperat” och att ”om de hade fått hjälp hade det inte behövt gå så långt”, enligt domen.

Polisen på plats.

Pappan ”har även filmat barnen under natten och väckt dem för att fråga hur det känns. Hyresvärden har dock gjort en mätning som inte visat på någon strålning eller elektromagnetiska fält”, står det i domen.

Enligt vårdpersonal på vårdcentral och inom psykiatrin bedöms hans upplevelser bero på vanföreställningar eller psykos. Pappan hade även varit i kontakt med polisen angående strålningen. Både vården och polismyndigheten hade gjort orosanmälningar till socialtjänsten på grund av oro för barnen.

Förvaltningsrätten bedömer nu att föräldrarna inte anses lämpliga att ta hand om flickan varpå hon ska få vård enligt LVU, lagen om vård av unga.

Enligt domen uppger pappan att han anser sig vara ensamt ansvarig för händelsen den 14 november och att mamman inte har något med det att göra, vilket hon håller med om.