CHATT: Emma Spak om läget i regionerna

Publicerad 2021-12-21

Hur går det med vaccineringarna ute i landet, varför släpper vissa regioner på nya grupper tidigare än andra och har sjukvården allt den behöver?

Ställ din fråga till Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner här.

Chatta med Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner, SKR, om coronaläget för regionerna i landet. Chatten börjar klockan 11.30, men det går bra att ställa dina frågor redan nu.

  • Fastnålat inlägg
    21 dec 2021
    Emma Spak

    Hörde på radio imorse att det är lika många som förra året som är inlagda på Iva med covid, hur kan det vara möjligt när så många är vaccinerade? Att bli smittad fast man är vaccinerad vet jag men att hamna på IVA?

    Hjälper ens vaccinet?

    Therese Drottshage

    Vid den här tiden förra året hade vifler covidpatienter på IVA. Av de som vårdas på IVA i dag är en stor andel ovaccinerade det är också tydligt att betydligt färre av de vaccinerade som insjuknar blir svårt sjuka och behöver IVA-vård.

    Emma Spak
  • Emma Spak
    21 dec 2021

    Tyvärr måste jag avsluta chatten nu, det är tyvärr många viktiga och bra frågor kvar som jag tyvärr inte hunnit med men jag hoppas ni fått några svar. Det viktigaste medskicket nu är vaccinera er när ni får chansen och följ rekommendationerna så hoppas jag att alla får en god jul och ett gott nytt år!

  • 21 dec 2021

    Hur ser det ut med beläggningen på IVA och i vården generellt nu? Är det högre tryck i fåtal regioner eller börjar det jämna ut sig? Senaste veckorna har det ökat relativt dramatiskt.

    Erik Svensson

    Trycket är stort i många regioner samtidigt nu även om det finns en viss variation

    Emma Spak
  • 21 dec 2021

    Vad beror belastningen i vården på?

    Är det att personal ska få ut ledighet?

    Lisa

    Med i storleksordningen 500 inlagda covidpatienter på vanliga avdelningar plus 88 på IVA blir det ett stort tillskott av personer som behöver vård, därtill bidrar vaccinationer och testning. Pandemin innebär också att uppskjuten vård behöver tas igen. Belastningen kommer från många olika håll och vården har burit pandemin under snart 2 år

    Emma Spak
  • 21 dec 2021

    Sverige borde öppna upp för att även vi under 65 år kan få ta dos 3 nu!

    Jag vet att det är olika från region till region!

    Öppna upp för alla, innan det är försent!

    Väntar ivrigt på dos 3!

    Sussie

    Oavsett om regionern öppnat för 18+ eller inte är det 6 månader från dos 2 som gäller som rekommendation. Utifrån det vaccinerar nu regionerna på i högt tempo, över 400 000doser per vecka

    Emma Spak
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting