Frederiksen: Vi måste göra mer för klimatet

TT-Ritzau

Publicerad 2021-09-18

Danmarks statsminister Mette Frederiksen under kongressen på lördagen.

Danmark måste öka sina ansträngningar i arbetet mot klimatkrisen, säger statsminister Mette Frederiksen i sitt tal på Socialdemokraternas kongress i Aalborg på lördagen.

– Med rapporten från FN:s klimatpanel IPCC står det klart att även de länder som har kommit långt måste göra mer än de gör i dag. Det gäller även för Danmark.

Regeringen har vid upprepade tillfällen kritiserats av samarbetspartierna SF, De Radikale och Enhedslisten för att göra för lite för klimatet.

Konkret handlar det bland annat om att de politiska förhandlingarna om jordbrukets bidrag till klimatet, som nu går in i slutfasen, måste förses med bindande klimatmål för jordbruket.

– Jordbruket måste naturligtvis omfattas av ett bindande klimatmål, säger Frederiksen.

Troels Lund Poulsen, chefsförhandlare för oppositionspartiet Venstre, säger dock att de inte vill vara med i klimatavtalet om inte regeringen hostar upp mer pengar.

– Om regeringens besked är att de pengarna som finns är de som ligger på bordet – det vill säga nästan inga pengar alls till den gröna omställningen – då kommer det kosta omkring 10 000 och 15 000 jobb.

– Och det kommer vi inte att delta i.

Frederiksen avvisar dock Venstres krav. Mer pengar än vad som tidigare aviserats är inte regeringens utgångspunkt, säger hon till Politiken.