Ryska propagandan: ”USA tänker anfalla Ukraina”

Uppdaterad 2022-02-13 | Publicerad 2022-02-12

Den ryska propagandamaskinen mullrar på.

Som ett svar på de amerikanska uppgifterna om en kommande rysk attack mot Ukraina sprids rykten i Moskva om att det i själva verket är USA som tänker anfalla Ukraina.

– Den amerikanska krigsmaskinen är ännu en gång redo att ta livet av folk, hävdade ryska UD:s talesperson på fredagen.

Följ ämnen
Ukraina

Regimvänliga ryska tidningar ger andra skäl till utplaceringen av över 100 000 soldater och militär utrustning nära Ukrainas gräns än vi är vana vid. Om de inte förtigs helt och hållet, så heter det i stället att de är på plats på grund av vanliga militärövningar.

– Ryska och belarusiska artilleristyrkor har i Belarus attackerat en påstådd fiendes positioner inom ramen för militärövningen ”Allierad beslutsamhet 2022”, hette det till exempel på lördagsmorgonen i tidningen Izvestija.

När land efter land i västvärlden i går fredag uppmanade sina medborgare att lämna Ukraina på grund av den förestående krigsrisken, hånade Komsomolskaja Pravda den ”västliga hysterin” och påstod att västländerna ”tävlar om vem som kan blåsa upp” det påstådda ryska krigshotet mot Ukraina mest.

Ukrainska soldater lastar av anti-tank missiler som USA skickat till Ukraina.

”Känns som att USA har aggressiva planer”

I onsdags gick det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till frontalattack. Först hävdade hon att Ryssland absolut inte tänker anfalla Ukraina, och lade sedan till att det ”inte är uteslutet att Washington har sådana planer”, enligt Rossijskaja Gazeta. Zacharova jämförde situationen med stämningen i USA inför invasionen av Irak 2003:

– Varje dag kom mängder av reportage som ökade hysterin i tv-rutan, journalisterna hittade inget annat att rapportera om. USA behövde en anledning för att anfalla Irak. Medierna betjänade dem med propaganda. Det var en planerad operation, och påminner om påståendena i dag om våra ”aggressiva planer”. Några sådana har vi inte. Men det känns som att USA har det, sade Zacharova.

Rysslands president Vladimir Putin syns på en tv-skärm. Arkivbild.

”USA:s krigsmaskin redo att ta livet av folk”

I går fredag följde hon upp bredsidan mot USA med ännu en salva:

– Vita husets hysteri visar att anglosaxarna vill ha ett krig, till vilket pris som helst. De provocerar, desinformerar, hotar – de använder vilka metoder som helst för att lösa sina egna interna problem. Den amerikanska krigsmaskinen är ännu en gång redo att ta livet av folk, påstod Zacharova då i en intervju med nyhetsbyrån Tass.

Under fredagen fick hon också eldunderstöd av Rysslands ambassadör i Washington, som efter USA:s varningar om en förestående rysk attack mot Ukraina, sade att ”den amerikanska administrationen kastar damm i ögonen” på folk. Ambassadören hävdade att målet var att öka västvärldens tryck på Ryssland.

– Det handlar om att höja propagandanivån mot Moskva, påstod ambassadör Anatolij Antonov enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Under lördagen demonstrerar tusentals ukrainare i centrala Kiev mot den potentiella eskaleringen av spänningen mellan Ryssland och Ukraina. Spänningarna kring en eventuell förestående invasion av Ukraina eskalerade kraftigt i slutet av veckan.

Liverapportering: Här är senaste nytt om läget

  • Fastnålat inlägg

    Information om rapporteringen om Ukrainakriget

    13 juni 2022
    Hanna Olsson Berg

    Den här rapporteringen kommer att övergå till Aftonbladet Direkt, som ni hittar här.

  • Nivette Dawod
    13 juni 2022

    Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj säger att ryska styrkor fokuserar beskjutningen på norra delarna av Luhanskregionen, och ber USA att snabbt skicka haubitsar.

    Valerij Zaluzjnyj har bett sin amerikanska motsvarighet Mark Milley om hjälp, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

    ”Jag har upprepat min begäran för general Milley – att hjälpa oss få fler artillerisystem av kalibern 155 millimeter så fort som möjligt”, skriver han på Facebook.

    Enligt Zaluzjnyj har Ryssland satt in sju bataljonstaktiska grupper i anfallet mot Sievjerodonetsk och har återigen börjat beskjuta Ukrainas näst största stad Charkiv.

    Läs hela TT:s artikel här: Ukraina vädjar om fler artilleripjäser.

  • Nivette Dawod
    13 juni 2022

    Sveriges Radio Ekot har intervjuat Ivan Goltvenko, personalchef på ståljätten Azovstal i Mariupol, som blev centralt under striderna mot Ryssland.

    Han berättar att stålverket Azovstal och stålverket Iljitj är flaggskepp inom den ukrainska metallurgin.

    Efter de hårda striderna är stålverket i Mariupol, som är elva kvadratkilometer stort, i ruiner. Ryssland kontrollerar nu staden.

    Goltvenko säger också till SR att färdiga stålplattor till ett värde av 68 miljoner dollar, som var redo att exporteras till Europa, istället har skickats till Ryssland.

    Han berättar att han försöker hjälpa stålverksanställda som flytt Mariupol att få tillfälliga bostäder och jobb.

    De personer som blivit kvar i den ockuperade staden bär på hemska vittnesmål, säger han också:

    – De tvingas arbeta för att få mat. En förman från fabriken berättade hur han under en dag fyllde fyra lastbilar med lik.

  • Melvin Londen
    13 juni 2022

    Två militära befälhavare i Ukraina kritiserar i The Guardian den ukrainska regeringen och den hyllade presidenten Volodymyr Zelenskyj.

    Enligt dem har Kiev slutat bry sig om östra Ukraina där hårda strider fortsatt pågår. En av dem säger i artikeln att "det vore bättre om Kiev också var utsatt för hot".

    Ytterligare oro i Ukraina beror på att västlig media minskat sin rapportering om kriget. Landet är nu rädda för att det här kommer leda till minskat stöd i form av vapen och humanitära medel.

    I takt med att Rysslands offensiv börjat skörda framgångar har Ukraina också erkänt att landet lidit stora förluster i form av stupade soldater under de senaste veckorna.

    Lesia Vasylenko, parlamentsledamot i Kiev, säger att landet fortsatt behöver hjälp av väst då befolkningen och soldaterna är psykologiskt trötta efter snart fyra månader av krig.

  • Matilda Andersson
    13 juni 2022

    Rättighetsorganisationen Amnesty International anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Enligt Amnesty har Ryssland använt klustervapen och dödat hundratals civila.

    ”Det återkommande bombardemanget av bostadsområden i Charkiv är urskillningslösa attacker som dödat och skadat hundratals civila, och som därmed utgör krigsförbrytelser”, säger rättighetsgruppen i en rapport om Ukrainas näst största stad.

    Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödats minst 62 personer och skadat närmare 200, och intervjuat 160 människor i Charkiv under två veckor i månadsskiftet april-maj. (TT)