Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen tillbaka på ruta ett i utredningen av mordet på Yuusuf, 8

Vädjar om hjälp för att hitta pojkens mördare

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vem kastade in handgranaten i Göteborg som dödade 8-årige Yuusuf?

Polisen avfärdar nu uppgifterna om att gärningsmannen är död. De jobbar inte heller längre efter den tidigare huvudteorin att attentatet var en hämnd för dubbelmordet på Vårväderstorget 2015.

Nu vädjar polisen till allmänheten om information.

– Den som vet något om Yuusufs död men väljer att inte berätta, står bakom vad som hände, säger utredaren Anna Bergkvist.

Mordet på Yuusuf Warsame är en av Göteborgspolisens högst prioriterade utredningar. Den 8-årige pojken sprängdes till döds i augusti 2016 av en handgranat som kastades in i lägenheten i Biskopsgården där hans släktingar bodde.

1 av 6 | Foto: Privat
Yuusuf Warsame var på besök i Sverige med systern Aisha, mamma Deega Bihi och brodern Ahmed. Den här bilden togs bara timmar innan mordet. 

Yuusufs mamma och syskon, som också befann sig i lägenheten, har beskrivit hur hur de vaknade upp av en smäll mitt i natten, och sedan såg blod över sig själva och Yuusuf. Yuusufs syster Aisha, 12, beskriver att hennes brors huvud ”var sönder”.

Totalt befann sig 14 personer i lägenheten och det fanns en stor risk att fler hade kunnat dö eller skadas.

– Vi var inne i lägenheten och såg skadorna. Handgranaten hade orsakat stora kratrar, som har gått tre centimeter in i väggarna. Det var en enorm förödelse, säger Anna Bergkvist, utredare hos polisen.

Inte längre polisens huvudspår

Tidigt i utredningen gick polisen ut och sa att deras huvudteori var att mordet var en hämndaktion.

På adressen stod en man skriven, som var en av de som hade dömts för det uppmärksammade dubbelmordet på restaurang Vår krog och bar i Biskopsgården 2015.

Men mer än två år efter mordet kan polisen konstatera att den teorin inte längre är deras huvudspår.

– Initialt hade vi precis avslutat utredningen kring Vår krog och bar. Vi jobbade hårt med det motivet och medier rapporterade också i den riktningen. Men vi har flera andra motivbilder som är minst lika tydliga, kanske mer tydliga, att det finns någon annan typ av konflikt bakom det här, säger Anna Bergkvist.

Varför någon kastade in en handgranat i lägenheten vet polisen fortfarande inte. En av deras teorier är att handgranatsattacken kan ha varit ett misstag.

– Det är svårt att säga om det verkligen var riktat mot familjen Warsame. Det har hänt tidigare i Biskopsgården att man kastat handgranater mot fel lägenheter, säger Anna Bergkvist.

Tillbakavisar uppgifter om misstänkt

I februari 2017 spreds uppgiften i medier om att polisens huvudmisstänkte för dådet hade avlidit. De uppgifterna tillbakavisas nu av polisens utredare.

– Den uppgiften är felaktig. Det här är ett brott där flera personer är inblandade, det är vi säkra på. Men att vi skulle ha haft en huvudmisstänkt som avlidit stämmer inte. Det måste ha blivit något fel i kommunikationen där, säger Anna Bergkvist.

Efter över två års utredning är polisen nu beroende av information från allmänheten för att lösa mordet på Yuusuf.

– Vi är säkra på att det finns de som vet saker om det här och inte berättar. Och jag vill nog säga att om man inte gör det, står man bakom det som hände. En åttaårig pojke dog och med det i medvetandet får man nog bestämma sig. Ska jag ta avstånd från det här eller berätta vad jag faktiskt känner till?, säger Anna Bergkvist.

Familjen kritisk mot polisarbetet

Aftonbladet har träffat Yuusufs familj hemma i Birmingham i Storbritannien. De uttrycker kritik mot att de inte får någon information från polisen.

De säger att de fått ta del av information om utredningen via medier.

– Vi har förståelse för att det kan vara svårt att hitta de skyldiga bakom vad som hände. Men på två år har vi nästan inte fått någon information från polisen om hur utredningen går. Det är en stor besvikelse för oss, säger Yuusufs bror Abdallah Warsame.

– Vi skulle uppskatta om de gav oss en regelbunden uppdatering varannan eller var tredje månad, säger mamma Deega Bihi.

Polisens utredare Anna Bergkvist säger att hon är medveten om familjens kritik. Hon påpekar att svensk och brittisk polis har olika arbetssätt vad gäller kontakten med anhöriga.

– Vi arbetar gentemot ett målsägandebiträde som ska ha till uppgift att informera de anhöriga. Jag vet att man arbetar annorlunda i Storbritannien, där har polisen oftare direkt kontakt med anhöriga. Men här är det främst målsägandebiträdets ansvar att informera familjen, säger Anna Bergkvist.

Vad gäller mordet på Yuusuf, säger hon att de informerar familjen om det sker avgörande framsteg i utredningen. Men hittills har sådana inte gjorts.

Vädjar till mördaren: Träd fram

Handgranaten som dödade Yuusuf kastades in i vardagsrumsfönstret i lägenheten på Dimvädersgatan.

– Vi har funderat mycket kring vad gärningsmannen ville åstadkomma. Ville den personen att Yuusuf skulle dö? Visste han eller hon att det fanns kvinnor och barn i vardagsrummet? I dag kan vi bara konstatera att så var fallet. Men fanns det någon annan tanke kring det, måste den personen berätta det för oss, säger Anna Bergkvist.

Nu vädjar polisen till den som kastade handgranaten att träda fram.

– Bilden vi har i dag är att du ville att 8-årige Yuusuf Warsame skulle dö. Finns det en annan förklaring, är vi beredda att lyssna på dig, säger Anna Bergkvist.


Har du uppgifter om mordet på Yuusuf? Ring polisen på 114 14.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: