Ambulanslarmet: Gamla hjärtstartare kan orsaka dödsfall

Publicerad 2016-09-10

”De har vetat om problemen länge utan att göra någonting”

En flerbarnsmamma drabbades av hjärtstopp. Ambulans skickades ut, men hjärtstartaren fungerade inte.

En halvtimme senare avled kvinnan på sjukhus.

Ambulanssjukvårdare i Stockholm slår nu larm om att föråldrade hjärtstartare kan ligga bakom flera dödsfall

– Vi har påtalat det här länge, men ingen verkar bry sig, säger en anställd.

Den 44-åriga flerbarnsmamman drabbades av plötsligt hjärtstopp när hon var på jobbet i Stockholm. Både kollegor och så kallade sms-livräddare, personer med sjukvårdsutbildning som larmas via textmeddelanden, påbörjade hjärt- och lungräddning direkt.

Ambulans var snabbt på plats och kopplade in en defibrillator för att få igång kvinnans hjärta. Men utrustningen fungerade inte. I stället för att ge ström kom det bara ett felmeddelande: ”Defibrillering ej utförd”.

"Extremt tragiskt"

Ambulanspersonalen bytte elektroder och batterier utan resultat. De testade också med flera olika defibrillatorer, men det var lönlöst.

Kvinnan fördes till Södersjukhuset. Där genomfördes en defibrillering. Men då var det för sent. En halvtimme hade passerat sedan hjärtstoppet inträffade, och hennes liv gick inte att rädda.

I avvikelserapporten konstaterar ambulanspersonal att det inte går att slå fast att 44-åringen skulle ha överlevt om defibrillatorn fungerat. Men utsikterna hade varit mycket goda, enligt rapporten.

– Det är extremt tragiskt att barnen förlorade sin mamma utan att vi inte ens fick chansen att försöka rädda henne, säger en ambulanssjukvårdare, som vill vara anonym.

Funnits klagomål länge

I flera års tid har ambulanspersonal i Stockholms län slagit larm till landstinget om att hjärtstartarna i fordonen är för gamla. Det finns en lång rad av fall där brister i utrustningen misstänks ha lett till att patienter fått svåra skador – eller till och med avlidit.

– Vi som jobbar i verksamheten har påtalat det här i åratal, så ledningen har vetat om problemen länge utan att göra någonting, säger ambulanssjukvårdaren.

”Utbredd tystnadskultur”

Landstinget har fattat beslut om att köpa in ett nytt EKG-system för att undersöka hjärtaktivitet. Det finns defibrillatorer som hör till, men de har landstinget valt bort.

– De har uttryckligen sagt att det skulle vara för dyrt att köpa in nya hjärtstartare, säger ambulanssjukvårdaren, och fortsätter:

– Att en frisk flerbarnsmor ska behöva dö för att ingen beslutsfattare tar det här på allvar är fruktansvärt. De verkar inte bry sig.

Trots den allvarliga interna kritiken är det få som vågar lyfta sina synpunkter öppet, enligt flera ambulansanställda som Aftonbladet har varit i kontakt med.

– Det finns en utbredd tystnadskultur. Folk törs inte uttala sig av rädsla för att drabbas av negativa konsekvenser. Det är unket, säger Henrik Johansson, utredare på fackförbundet Alarm.

Facket: En svart fläck

Ambulansverksamheten i Stockholms län bedrivs av företagen Falck, Samariten och landstingsägda Ambulanssjukvården i Stockholm.

Enligt facket är denna struktur en viktig orsak till problemen.

– Det finns ingen ordentlig kvalitetskontroll eller uppföljning av verksamheten. Landstinget litar bara på bolagen när de säger att allt fungerar bra.

I en nationell jämförelse står ambulanssjukvården i Stockholm ut, menar Henrik Johansson.

– Stockholm är en svart fläck på ambulanskartan. Beredskapen här är bland de sämsta i landet, och det får fruktansvärda konsekvenser för patienterna.

– Det är ett lotteri som avgör vem som får rätt vård och vem som inte får det. Landstinget måste reformera detta från grunden.

Aftonbladet har sökt representanter för Stockholms läns landsting utan framgång. 

Många larmrapporter om gamla hjärtstartare

Det finns ett stort antal så kallade avvikelserapporter som lämnats in till Stockholms läns landsting angående hjärtstartare i ambulanser som inte fungerar som de ska. Här är ett urval.

Efter automatisk analys ger defibrillator rådet att inte defibrillera. Ambulanspersonal tvingas slå om till manuellt läge, vilket fördröjer insatsen. Patienten överlever.

Defibrillator går inte att använda enligt det automatiska programmet. Ambulanssjukvårdare försöker ändra till manuellt utan framgång. Patienten förs till akutmottagning, men avlider.

Vid en morgonkontroll upptäcker sjukvårdare att det inte går att genomföra ett så kallat självtest på defibrillatorn. Orsaken bedöms vara slitage. Enheten är omkring tolv år gammal.

Trots att ambulanspersonal anser det vara uppenbart att patienten har hjärtstopp så känner inte defibrillatorn av detta. Hjälpinsatsen försenas, och efter 25 minuter avbryts hjärt- och lungräddningen. Patienten gick inte att rädda.