”Jag höll fast en mamma med en liten bebis”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets team om sina starkaste minnen från Gula båtarna

RAPPORT RÅN FLYKTINGKATASTROFEN Aftonbladets fotograf Andreas Bardell och reporter Erik Wiman på Samos.
Foto: ANDREAS BARDELL
RAPPORT RÅN FLYKTINGKATASTROFEN Aftonbladets fotograf Andreas Bardell och reporter Erik Wiman på Samos.

Andres Bardell och Erik Wiman är två av Aftonbladets fotografer och reportrar som varit besättning på Gula båtarna, och samtidigt raporterat från flyktingkatastrofen.

Här berättar de sitt starkaste minne från tiden vid Medelhavet.

Foto: MAGNUS NEIDERMAN/SVD

Andreas Bardell, fotograf:

Solen hade inte ens gått upp när vi begav oss ut på mopeder mot utsiktsplatsen på ön Samos. Varje morgon stod vi där uppe innan vi fick tillstånd att åka ut på havet med båtarna.

På klippavsatsen hade vi utsikt över dödens kust varifrån vi kunde observera båtar på väg mot land. Den här gången såg vi ingen, men vi hörde röster nerifrån klipporna. Röster som ropade på hjälp. Vi famlade ner för branta sluttningar, genom snår och vassa klippor, och fann platsen som flyktingarna hade drivit till med sin båt. En mamma höll sin son i famnen och ropade desperat efter räddning. Jag lyfte barnet och bar honom i famnen upp för berget. Såg att han saknade skor, men att ena foten värmdes av en blommig strumpa. Bakom oss fick mamman hjälp att ta sig fram i den svårtillgängliga terrängen.

Dagen efter kom hela familjen till våra båtar för att tacka. Vi kramades och pratade om allt som hade hänt.

Pojken kramades också. Han sa att han heter Adam och är tre år gammal.

Foto: PETER WIXTRÖM
Aftonbladets Erik Wiman i en räddningsflotte.

Erik Wiman, reporter:

Det var en stormnatt och jag låg i räddningsflotten som vi använde för att bärga folk ombord på Gula Båtarna. Där på vattenytan med saltvattnet sköljande över ansiktet kunde jag för första gången på riktigt förstå den utsatthet människor på flyktingbåtarna befinner sig i. Vid ett tillfälle låg jag och höll fast en mamma med en liten bebis. Bilden av hennes ansiktsuttryck kommer jag alltid att kunna återframkalla.

Jag bevakade flyktingkatastrofen under hela 2015 och såg maktlösheten hos dem som satt fast vid taggtråden längs den ungerska gränsen. Jag såg IS attackera byar i norra Syrien och jag såg människor köpa flytvästar fyllda med papper när de skulle ta sig över Medelhavet. Mitt i allt detta var arbetet med Gula Båtarna något annat. Jag är glad att jag fick vara med.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

■ ■ Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

LÄS OCKSÅ

Dödens kust

Publicerad:

LÄS VIDARE