”Fartyget körde över bilen – trots larm från kapten”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Besättningen på ett fartyg på väg in i Södertälje kanal såg något falla från bron.

I kontakt med Sjöfartsverket fick man dock grönt ljus att fortsätta och körde över platsen där bilen med bandet Viola Beach kraschat i vattnet, skriver SVT Nyheter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skadades bilen av fartygets framfart i kanalen.

Oljetankern Tellus låg vid 02-tiden natten mot lördag och väntade på broöppning vid Södertälje kanal när besättningsmedlemmar ombord såg något falla från bron, som höll på att öppnas. Man trodde att det var ett sjok snö som föll ned och kontaktade Sjöfartsverket.

I kontakten med myndigheten fick man dock grönt ljus och det flera tusen ton tunga fartyget åkte över platsen där bilen som Viola Beach färdades i senare hittades, enligt SVT. Men enligt Sjöfartsverket var det först efter fartyget passerat bron som informationen om något fallande objekt kom fram. Sjöfartsverkets personal såg inte olyckan.

Ska utredas

Tidigare under tisdagen blev det känt att Statens haverikommission kommer att undersöka olyckan.

– Nu kommer vi att hämta in ett faktaunderlag så att vi kan fatta beslut om vi ska gå vidare eller inte, sa Johan Gustafsson, avdelningschef för vägtrafikolyckor på SHK till SVT.

Beslutet har tagits då en privatperson har anmält olyckan till SHK.

– De uppgifter vi har sett pekar inte på att det har varit något fel på bron, men de uppgifterna har vi ju bara sett i media. Så nu kommer vi att hämta in ett faktaunderlag så att vi kan fatta beslut om vi ska gå vidare eller inte, sa Johan Gustafsson, avdelningschef för vägtrafikolyckor på SHK till SVT.

Föll 25 meter

Det var efter en spelning i Norrköping som popbandet Viola Beach och deras manager var på väg till Arlanda, natten mot lördag. Av okänd anledning stannade man inte för blinkade varningsljus och dubbla bommar utan körde av bron, som precis höll på att öppnas. Bilen träffar en del av bron och faller sedan 25 meter ned i Södertälje kanal.

Samtliga fem i bilen avled och hittades under natt- och morgontimmarna på lördagen.

Aftonbladet söker Sjöfartsverket, som ber att få återkomma.

Publicerad: