14 döda på hotellet i Nairobi – ”terroristerna har eliminerats”

Terrorgruppen al-Shabaab säger sig ligga bakom dådet

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

I går kväll sades det terrorutsatta hotellet i Nairobi ha säkrats.

Men nya smällar och skott hördes under natten och oskyldiga var fast i byggnaden.

– Säkerhetsoperationen är över och alla terrorister har eliminerats, säger president Uhuru Kenyatta på onsdagsmorgonen.

Fem gärningsmän ska ha dödats.

Vid lunchtid i går attackerades det exklusiva hotellet och kontorskomplexet DusitD2 i Kenyas huvudstad Nairobi.

Bilar utanför hotellet exploderade, en självmordbombare ska ha sprängt sig vid en bank inne i hotellet, varpå en eller flera gärningsmän öppnade eld.

Bland de döda finns kenyanska medborgare samt en amerikan och en britt, rapporterar Reuters.

Oklart vad som hänt med attentatsmän

Inrikesminister Fred Matiang’i sade i går att alla byggnader hade säkrats, och gav sken av att faran var över på hotellet. Men det sades ingenting om de misstänkta attentatsmännen, huruvida de gripits eller dödats.

På onsdagsmorgonen rapporterades att gäster och hotellpersonal fortfarande var fast i byggnaden. Under natten och tisdagsmorgonen när personal och gäster skulle evakuerats hördes skottlossning och explosioner på nytt. Flera personer ska ha träffats av skott och behövt första hjälpen, skriver Reuters.

Men på förmiddagen, lokal tid, sade presidenten att faran var över i ett direktsänt tv-tal. 700 personer ska ha räddats från hotellet.

– Jag kan nu bekräfta att säkerhetsoperationen är över och samtliga terrorister har eliminerats, säger Ehuru Kenyatta, skriver Sky News.

Det ska ha varit fem beväpnade män som attackerade hotellkomplexet och alla har dödats, uppger en polischef för AFP.

Minst 14 oskyldiga har dödats, sa presidenten. Den tidigare dödssiffran som uppgetts är 15. Det finns inga rapporter om skadade eller dödade svenskar.

1 av 5 | Foto: Ben Curtis / TT

Attackerade köpcentrum – i 80 timmar

Den somaliska terrorgruppen al-Shabaab, som tidigare begått allvarliga terrorbrott i Kenya, sade sig i går ligga bakom attacken.

När islamisterna i september 2013 gick till attack mot gallerian Westgate i Nairobi tog det 80 timmar innan belägringen var över. 67 personer dog. Två år senare attackerade al-Shabaab universitetet Garissa, och 147 personer dödades.

Publicerad:

LÄS VIDARE