EU tar hjälp av Turkiet – ger pengar i utbyte mot flyktinghjälp

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

EU-ledarnas möttes i Bryssel och diskuterade flyktingkrisen in på småtimmarna.

Turkiet kan få cirka 30 miljarder kronor för att ta hand om fler av de som flyr från Syrien.

EU kommer också att stärka sin gränskontroll och deportera de som inte kvalificerar för att söka asyl.

– EU:s samarbete med Turkiet är självfallet viktigt och behöver utvecklas för att ge landet Turkiet förutsättningar att kunna klara av den situation vad gäller flyktingar som de befinner sig i, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) efter toppmötet, rapporterar TT.

Stefan Löfven sätter press på EU-länderna.

Mötet mellan EU-ledarna inleddes under torsdagseftermiddagen och först efter midnatt avslutades diskussionerna.

På agendan stod flyktingkrisen och det ständiga inflödet av människor till EU.

EU:s ordförande Donald Tusk hade inför mötet sagt att Europa ska bli bättre på att stoppa flyktingarna, särskilt de som har liten chans att få stanna.

Och en av nycklarna i det spelet är Turkiet, vilka EU vill ska ta hand om fler av de som flyr från Syrien.

Löfven: Tydliga förväntningar

En knapp timme efter midnatt var mötet över och på en efterföljande presskonferens sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att EU och Turkiet enats om en handlingsplan.

Flera detaljer återstår att förhandla om, men Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa att Turkiet mycket riktigt kan få EU-stöd på omkring 30 miljarder kronor för att ta hand om fler flyktingar. Dock fattas fortfarande säkerhet för drygt två tredjedelar av summan. Avtalet med Turkiet kommer också kräva motprestationer.

– Samarbetet utgår från tydliga förväntningar på fortsatt reformering och en fördjupad demokratisering, säger Stefan Löfven efter mötet, till TT.

EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna, Frontex, ska också få ett utökat mandat och blir nu operativt på så sätt att de blir ansvariga för att deportera de människor som inte kvalificerar för att söka asyl i unionen, rapporterar AP.

Handlingsplanen för det framtida arbetet är ännu inte utmejslad.

– Regeringen i Turkiet är överens med kommissionen att påbörja ett sådant här samarbete och då hoppas vi att det kan bli så framgångsrikt som möjligt, så snabbt som möjligt, säger Löfven.

Turkiet vill skynda på EU-ansökan

Turkiet uppges också ha krävt att turkiska visumansökningar till EU ska behandlas snabbare, samt att förhandlingarna om turkiskt medborgarskap i EU ska skyndas på.

En annan knäckfråga – som ännu inte har fått någon lösning – är om Turkiet ska inkluderas bland de "säkra länder" som EU-kommissionen vill införa för att skynda på asylhanteringen.

Många EU-länder vill ha med Turkiet på listan, medan andra står emot.

– Sveriges position är att Turkiet inte kan anses så. Vi har för många som kommer från det landet som behöver skydd, sade Stefan Löfven på torsdagen till TT.

”Sverige kan inte göra allting”

På mötet diskuterade ledarna även det nya kvotsystemet som EU kom överens om i september.

I förra veckan blev Sverige första land att ta emot flyktingar via det nya kvotsystemet. 15 eritreaner flögs in från Italien till Sverige.

Men andra medlemsländer drar fötterna efter sig. Inför dagens EU-toppmöte i Bryssel har EU-kommissionären Frans Timmerman pressat medlemsländerna att hålla vad de lovat.

Och även statsminister Stefan Löfven (S) är hård i sin kritik.

– Nu är det viktigt, nu är det på allvar det här. Sverige kan inte göra allting... Nu får de andra länderna börja visa framfötterna, sade Löfven på väg in till mötet.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset