Trump om de nya siffrorna: Förstår inte

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Donald Trump leder inte längre i kampen om att bli republikansk presidentkandidat.

Ben Carson leder över miljardären i en ny undersökning.

– Jag förstår det inte riktigt, säger Trump i tv-programmet Morning Joe på MSNBC.

Sedan i somras har Donald Trump i princip abonnerat på positionen som ledare i landsomfattande opinionsundersökningar i USA inför det republikanska primärvalet.

Men i en mätning som under tisdagen publicerades av New York Times och CBS News halkar magnaten ned på en andraplats med 22 procent, fyra procentenheter bakom Ben Carson.

Den senare har länge varit den som närmast skuggat Trump och nu har han alltså gått om. I en motsvarande mätning i augusti fick Carson bara en fjärdedel av det nu uppmätta stödet, rapporterar CBS News.

”Går inte ihop”

Trump uttalade sig på tisdagen om de nya siffrorna i en intervju i morgonprogrammet Morning Joe som sänds på tv-kanalen MSNBC. Han kommenterade särskilt stödet i delstaten Iowa, där Carson haft ledningen över Trump redan innan den senaste mätningen kom ut.

– Jag ska faktiskt dit i dag (tisdag, red.anm.) och jag har en otrolig publik. Vi verkar ha träffat rätt. Men vissa av de här undersökningarna, jag förstår det inte riktigt. Om man tittar på olika saker som har med Ben att göra så är det många saker som inte går ihop och det finns många frågor. Vi får vänta och se, säger Donald Trump, rapporterar CNN.

Kritik mot abort-hållning

I intervjun gick Trump till attack mot Carson för att han, enligt vad Trump ”ska ha hört under helgen”, vill lägga ned Medicare (ett offentligt finansierat sjukförsäkringssystem för äldre och handikappade i USA).

Under en Facebook-frågestund i lördags sa dock Ben Carson att han inte vill lägga ned systemet.

”Svaret är självfallet NEJ. Jag är intresserad av hur vi både kan spara pengar och leverera bättre tjänster för de äldre i landet”, skriver Carson i Facebook-posten.

Donald Trump kritiserade också Carson för att tidigare ha stött rätten till abort, återigen med hänvisning till vad han fått berättat för sig.

– Och helt plötsligt är han väldigt emot abort. Att det inte under några som helst omständigheter kan få finnas undantag, säger Trump i intervjun.

Övriga långt bakom

De övriga republikanska kandidaterna ligger långt bakom ledarduon. På tredjeplats ligger Marco Rubio med åtta procents stöd. Jeb Bush och Carly Fiona har båda sju procents stöd i undersökningen medan resterande kandidater har fyra procent eller mindre.

Publicerad:

LÄS VIDARE