Lagerölets gåta löst

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2011-08-23

Kall lageröl har druckits i århundraden.

Men var jästsvampen som ölen bryggs av kommer i från har varit en gåta.

Nu har den lösts.

För runt 500 år sedan började tyska munkar i Bayern använda den unika jästsvampen för att brygga lageröl i kalla temperaturer.

Hittat lösningen

Men trots att den jästsvampens ursprung har sökts bland de runt tusen kända arterna i världen har ingen hittills lyckats spåra den.

Nu tror forskare att de hittat lösningen på gåtan – i Sydamerika.

Djupt inne i skogen i Patagonien, i den sydligaste delen av Sydamerika, upptäcktes jästsvampen på träd, skriver Daily Mirror.

"Den saknade arten"

– Folk har jagat den här grejen i årtionden och nu har vi hittat den. Det är uppenbart den saknade arten, säger Chris Todd Hittinger, medförfattare till studien som publicerats i amerikanska tidskriften "Proceedings of National Academy of Sciences", till den brittiska tidningen.

På något sätt, eventuellt via bananflugor, har jästsvampen kommit till Tyskland.

Äldsta alkoholdrycken

Öl sägs vara den äldsta av alla alkoholdrycker och de äldsta säkra spåren av öl har hittats på skärvor av en 6 000 år gammal lerkruka som hittades i vad som i dag är Iran.

Bryggkonsten spred sig och under senare delen av medeltiden upptäckte man i Bayern att ölet höll bättre smakade godare om öltunnorna lagrades kallt. Jäsningen skedde svalt och den så kallade underjäsningen, lagerölet, fick sitt stora genombrott på 1800-talet, uppger Systembolaget.